Coronavirus: Criminalitatea globală s-a adaptat la pandemie, avertizează directorul Interpol

  • 11 Mai 2020 09:42
Coronavirus: Criminalitatea globală s-a adaptat la pandemie, avertizează directorul Interpol

În cazul în care va fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19, răufăcătorii vor încerca probabil să exploateze volumul mare de cerere inundând piețele cu medicamente contrafăcute, a avertizat directorul Interpol, Jurgen Stock, transmite luni dpa, preluat de Agerpres.

Jurgen Stock a atenționat într-un interviu acordat agenției de presă germane asupra unei creșteri drastice a comerțului ilegal cu produse medicale contrafăcute, odată ce va apărea la orizont un vaccin sau un tratament anticoronavirus.

Ca indiciu a ceea ce s-ar putea întâmpla, deja au apărut pe piețe echipamente de protecție personală necertificate, inclusiv măști faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor, a explicat directorul Interpol.

"Va veni un nou mare val, un val global, imediat ce se va profila un vaccin", a spus Stock.

Răufăcătorii care operează pe plan global s-au adaptat rapid la pandemie, în sensul că "exploatează noile temeri și preocupări ale oamenilor și trebuie să-și reprofileze activitățile criminale", a punctat directorul Interpol.

Acesta a atras atenția între altele asupra problemei eliminării deșeurilor spitalicești. "Constatăm o creștere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piață", a menționat Stock, anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp și în alte părți.

Jurgen Stock a mai explicat că infractorii vor încerca să profite de pandemie și să-i înșele pe vârstnici dându-se drept rude care au nevoie de bani și că vor crește de asemenea nivelurile de criminalitate informatică, în contextul în care foarte mulți oameni lucrează de acasă.

În general, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalității pe plan global, în condițiile în care unii dintre cei rămași fără mijloace de trai ar putea recurge la infracțiuni, a subliniat Stock.

"Oamenii vor căuta surse de venit noi, cu caracter ilegal", a anticipat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău