Coronavirus: Consiliul de Securitate al ONU, divizat pe tema unui proiect de declarație despre COVID-19

  • 24 Martie 2020 10:03
Coronavirus: Consiliul de Securitate al ONU, divizat pe tema unui proiect de declarație despre COVID-19

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, care nu s-a mai reunit de 12 zile, este profund divizat cu privire la un proiect de declarație legat de coronavirus și asupra reuniunilor "virtuale" pentru adoptarea rezoluțiilor, cărora Moscova li se opune, a transmis marți France Presse, care citează surse diplomatice.

Acest text a fost "respins mai întâi de Africa de Sud, iar Rusia și China au propus amendamente, dar l-au blocat ulterior și ele", a indicat un diplomat, sub rezerva anonimatului. Alte surse au evocat un proiect în impas. Beijing și Pretoria sunt reticente, iar Moscova a propus "amendamente ucigătoare", a spus una din ele.

Propus la sfârșitul săptămânii trecute de Estonia, proiectul de declarație, obținut de AFP, subliniază "preocuparea crescândă" a celor 15 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate față de pandemia "care ar putea constitui o amenințare pentru pacea și securitatea internațională".

Evocând necesitatea "de a ajuta populațiile cele mai expuse și vulnerabile la virus și care trăiesc în situații umanitare catastrofale", textul invită la "cooperare politică și economică" și asigură că acțiunile între țările membre ale Națiunilor Unite se derulează în "deplină transparență", o aluzie implicită la criticile americane recurente la adresa Beijingului, notează AFP.

"Nicio țară nu poate reuși de una singură" să învingă pandemia, căutarea unui vaccin fiind prioritară, insistă de asemenea proiectul de declarație de o pagină.

O declarație a Consiliului de Securitate al ONU necesită unanimitatea celor 15 membri ai săi pentru a fi adoptată și publicată.

Din cauza telemuncii instaurate la scară largă și chiar dacă sediul ONU la New York rămâne oficial deschis, Consiliul - prezidat în luna martie de China - nu s-a mai reunit din 12 martie.

Toate reuniunile de săptămâna trecută au fost anulate, ca și cele care erau prevăzute pentru această săptămână asupra Siriei și Libiei.

Programul oficial prevede adoptarea joi de către Consiliul de Securitate a mai multor rezoluții legate de misiuni sau mandate care ajung la termen.

El trebuie de asemenea să reînnoiască pentru un an mandatul experților ONU responsabili de sancțiuni impuse Coreei de Nord și să prelungească pentru un an misiunea de pace în Somalia.

Potrivit diplomaților, Consiliul trebuie de asemenea să extindă cu două luni misiunea Căștilor albastre în Darfur, fără modificarea efectivelor, în timp ce trebuie angajată retragerea lor graduală pentru a trece la o misiune de asistență politică spre sfârșitul lunii octombrie, extinsă la nivelul întregului Sudan.

Dar nu este sigur că această reuniune se va ține într-adevăr joi, scrie AFP.

De zece zile, Rusia își reiterează opoziția în fața partenerilor săi cu privire la desfășurarea reuniunilor "virtuale", prin video, pentru sesiunile care necesită voturi. Criticii săi subliniază că o sesiune ce ar presupune prezența fizică ar obliga circa 50 de persoane să vină la sediul ONU. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău