Coronavirus: Comparație între vaccinurile AstraZeneca și Pfizer-BioNTech
-
01 Ianuarie 2021 13:01
Marea Britanie a devenit miercuri prima țară care a autorizat vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, a cărui eficacitate a fost stabilită în urma studiilor clinice la 70,4%, față de 95% în cazul vaccinului produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNTech, notează agenția Reuters într-o analiză comparativă a celor două vaccinuri.
Conform unui ghid transmis lucrătorilor sanitari britanici, eficacitatea unei sigure doza de vaccin AstraZeneca este de 52,7%, dar un responsabil sanitar a declarat că eficacitatea ar trebui să fie de 70% după administrarea primei doze.
Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) din Marea Britanie recomandă administrare celei de-a doua doze într-un interval cuprins între patru și 12 săptămâni după prima, subliniind că o eficacitate de 80% a fost obținută în cazul unui interval de trei luni între cele două doze.
Testarea clinică a acestui vaccin a stârnit confuzie după ce rezultate preliminare anunțate la sfârșitul lunii noiembrie au relevat efecte diferite în cazul unor doze diferite. Astfel, în urma administrării din greșeală a numai unei jumătăți de doză unui grup de voluntari, în cazul acestora a fost observată o eficacitate de 90%, față de numai 62% în cazul celor cărora li s-a administrat schema cu două doze complete. AstraZeneca continuă testele, dar MHRA precizează că evaluarea sa pe baza căreia a autorizat vaccinul nu a avut în vedere rezultatele administrării unei singure jumătăți de doză.
Decizia autorităților britanice de a autoriza rapid acest vaccin are drept scop inocularea sa la cât mai multe persoane într-un timp scurt, chiar înainte să fie clar răspunsul la toate întrebările legate de eficacitate și dozaj optim. În lipsa unor temeri privind siguranța vaccinului, autoritatea britanică de reglementare a căutat în acest fel să facă un compromis între așteptarea perfecțiunii și luarea deciziilor de care este nevoie pentru a combate pandemia.
Deși eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai redusă față de cea a vaccinului Pfizer-BioNTech, în condițiile numărului insuficient de doze disponibile acest vaccin poate juca un rol semnificativ în combaterea pandemiei.
De asemenea, vaccinul AstraZeneca va costa numai câțiva dolari doza, în timp ce prețul unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech ajunge la 18,40-19,50 dolari, iar cel al vaccinului Moderna (aprobat în SUA) până la 37 dolari doza.
Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesită transportul și stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obișnuit timp de șase luni.
Principiul vaccinului AstraZeneca este un ''vector viral'', respectiv un virus special adaptat care provoacă răceala obișnuită la cimpanzeu și transmite celulelor umane instrucțiuni genetice pentru a detașa proteina Spike de suprafața virusului SARS-CoV-2.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Vaccinul Pfizer-BioNTech folosește noua tehnologie a ARN-ului mesager, care transmite celulelor umane informația genetică pentru a produce proteina Spike, ce va declanșa răspunsul imun care produce anticorpi.
La fel cum s-a întâmplat în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, care la începutul lunii decembrie a obținut prima autorizație tot în Marea Britanie, organismele de reglementare din alte țări s-ar putea vedea presate să ia de asemenea o decizie.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat provizoriu vaccinul Pfizer-BioNTech și va decide pe 6 ianuarie asupra celui produs de Moderna, dar, în ce privește vaccinul AstraZeneca, a atenționat că încă nu a primit cererea de autorizare și documentația completă, analiza acestuia făcând-o până în prezent doar pe baza datelor primite în cadrul procesului de ''evaluare continuă'' început pe 1 decembrie. Prin urmare, emiterea unei Autorizații de Comercializare Condiționată (CMA) în UE până la finele lunii ianuarie este puțin probabilă, estimează EMA. Totuși, un responsabil medical german a declarat că se așteaptă la o ''decizie rapidă'' a agenției europene, dat fiind că analiza din cadrul evaluării continue este destul de avansată.
Pe de altă parte, odată ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri, guvernele vor trebui să decidă criteriile de repartizare a acestora, întrucât în mod normal oamenii doresc să li se administreze vaccinul cu eficacitatea cea mai ridicată, problemă care însă nu se pune în perioada imediat următoare, întrucât nu există cantități suficiente de vaccin.