Coronavirus: Comisia Europeană, surprinsă de prelungirea interdicției asupra călătoriilor neesențiale decisă de Belgia

  • 08 Martie 2021 17:40
Coronavirus: Comisia Europeană, surprinsă de prelungirea interdicției asupra călătoriilor neesențiale decisă de Belgia

Comisia Europeană s-a declarat luni ''surprinsă'' de prelungirea de Belgia a interdicției asupra călătoriilor neesențiale și a indicat că va examina ''toate opțiunile'' posibile împotriva acestei decizii considerate disproporționate, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Belgia, unde se află sediile principalelor instituții ale Uniunii Europene și unde trăiesc numeroși cetățeni străini, a decis la finalul lunii ianuarie interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesențiale dinspre și către teritoriul belgian, în scopul combaterii pandemiei de COVID-19. În pofida avertismentelor Comisiei Europene, premierul belgian Alexander De Croo a anunțat vineri că această interdicție va fi extinsă până la 18 aprilie, pentru a acoperi vacanța de Paștele catolic.

''Am fost surprinși să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicției de a călători'', a reacționat un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand, în conferința de presă cotidiană a executivului UE.

El a precizat că această prelungire până la 18 aprilie nu a fost menționată de autoritățile belgiene în scrisoarea primită joi de Comisia Europeană, care nu face referire decât la data de ''1 aprilie''.

Scrisoarea guvernului belgian a fost răspunsul la o notă a executivului comunitar care solicita înlocuirea interzicerii călătoriilor neesențiale cu ''măsuri mai punctuale''.

''Statele membre trebuie să respecte principiul proporționalității înscris în dreptul Uniunii Europene. Nu credem că o interdicție de a călători respectă acest principiu'', a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

În luna februarie, Comisia a trimis scrisori de notificare unui număr de șase țări membre UE - Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia și Ungaria - cu privire la impunerea unor restricții de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporționate.

Executivul UE a indicat că a primit până în prezent răspunsuri din partea a trei țări.

În răspunsul său, Germania a respins criticile Comisiei Europene, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu rate de incidență ''extrem de ridicate''.

''Libertatea circulației este o libertate fundamentală. Vom continua să acționăm pentru ca recomandările adoptate de Consiliul UE să fie respectate și pentru a evita interdicțiile de călătorie'', a scris pe Twitter comisarul european pentru justiție, belgianul Didier Reynders.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău