Coronavirus: Comisia Europeană recomandă un regim mai strict la frontiere, cu testare PCR

  • 25 Ianuarie 2021 18:00
Coronavirus: Comisia Europeană recomandă un regim mai strict la frontiere, cu testare PCR

Comisia Europeană a recomandat luni tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terțe țări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare, transmite dpa, preluat de Agerpres.

"Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitare suprasolicitate", a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerința testării ar putea fi însoțită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni și ar trebui să fie obligatorie în același timp completarea unor formulare cu informații despre deplasările și contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Recomandarea Comisiei - o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului - nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive "esențiale", însă cetățenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori și lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide și mai ieftine.

Comisia dorește impunerea unor reguli mai stricte și în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesențiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum "zonă roșie" conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, "roșu închis", unde să se aplice restricții mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depășește 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franța și Portugalia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău