Coronavirus: Comisia Europeană recomandă testele rapide pentru a combate pandemia, dar nu ca substitut al testelor PCR
-
18 Noiembrie 2020 19:00
Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să folosească teste rapide pentru depistarea cazurilor de COVID-19 atunci când nu pot fi realizate teste Real Time PCR și să-și recunoască reciproc rezultatele testelor, relatează agențiile AFP și EFE, preluat de Agerpres.
Cele 27 de state membre ''sunt încurajate să efectueze teste antigen rapide, în plus față de testele RT-PCR, pentru a îngrădi răspândirea virusului, pentru a detecta infectările și a limita măsurile de izolare și carantină'', afirmă într-un comunicat executivul comunitar.
Testele Real Time PCR continuă să fie ''standardul de bază al probelor pentru diagnosticarea COVID-19'', mai notează Comisia, admițând însă utilitatea testelor antigen rapide pentru atingerea obiectivelor menționate sau atunci când laboratoarele sunt saturate.
Comisia Europeană cere de asemenea ''validarea recunoașterii reciproce a testelor și a rezultatelor lor'' între statele membre și efectuarea acestora numai de personal calificat.
Recomandarea principală a executivului comunitar este ca testele antigen rapide să fie folosite ''în situații specifice'' pentru a identifica prompt contaminările într-un nou focar epidemic sau pentru a monitoriza persoanele din categoriile de risc, cum ar fi personalul sanitar sau persoanele din căminele de bătrâni.
Testele antigen sunt mai rapide și mai ieftine decât testele moleculare Real Time PCR, dar precizia lor este mai redusă.
Mai multe state membre ale UE folosesc deja pe scară largă testele antigen rapide în strategiile lor de diagnosticare. Slovacia și-a testat astfel aproximativ 3,6 milioane din cei 5,5 milioane de locuitori (cu vârste între 10 și 65 de ani) în două weekenduri succesive, la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie. În urma acestei campanii naționale de testare au fost descoperiți zeci de mii de asimptomatici pozitivi la coronavirus, care au fost apoi izolați.
Austria a anunțat efectuarea unei campanii similare după 6 decembrie, când ar urma să se încheie aplicarea lockdown-ului decis pentru a limita răspândirea virusului.
Sursa:Agerpres