Coronavirus: Comisia Europeană majorează cu 37,5 milioane de euro alocarea dedicată cercetării de urgență

  • 06 Martie 2020 19:30
Coronavirus: Comisia Europeană majorează cu 37,5 milioane de euro alocarea dedicată cercetării de urgență

Comisia Europeană a anunțat vineri că va asigura o finanțare suplimentară de 37,5 milioane de euro alocate cercetării de urgență pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic pentru Covid-19, selectând 17 proiecte în domeniu, informează un comunicat al executivului comunitar, scrie Agerpres.

Datorită unei finanțări suplimentare prin programul Orizont 2020, CE crește la 47,5 milioane de euro finanțarea destinată apelului de urgență lansat în ianuarie acest an pentru a combate epidemia de Covid-19.

La 30 ianuarie, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul Covid-19, cu un buget inițial de 10 milioane de euro, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgență a programului Orizont 2020 pentru cercetare și inovare .

Decizia de a majora finanțarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale menite să prevină răspândirea noului coronavirus.

"Finanțarea de urgență din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-și înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi. Comunitatea cercetătorilor a trecut la fapte extrem de rapid, ceea ce ne dă speranțe că vom fi în curând un pas mai aproape de obiectivul de a opri răspândirea virusului", a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, citată în comunicat.

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectați.

Dezvoltarea de noi vaccinuri este unul dintre obiectivele proiectelor selecționate, cercetarea urmând să se concentreze asupra dezvoltării unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament.

De asemenea, se dorește dezvoltarea de teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, care vor permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, fapt ce va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Dezvoltarea de noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă, este un al obiectiv. În primul rând se dorește accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare - inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și substanțe antivirale cu spectru larg - iar în al doilea rând, detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare și calcul.

Nu în ultimul rând, cercetarea va viza îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv a pregătirii și a răspunsului la apariția focarelor. Aceste proiecte ar urma să contribuie la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale, se mai menționează în comunicatul CE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău