Coronavirus: Comisia Europeană cere companiilor farmaceutice să colaboreze în producția de vaccinuri; 16 fabrici pot produce substanța activă

  • 22 Februarie 2021 17:43
Coronavirus: Comisia Europeană cere companiilor farmaceutice să colaboreze în producția de vaccinuri; 16 fabrici pot produce substanța activă

Comisia Europeană le-a cerut luni companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare - cum este cel convenit între compania franceză Sanofi și cea americană Pfizer - pentru creșterea producției de doze de vaccin anti-COVID-19, circa 16 unități de producție europene îndeplinind standardele pentru a produce substanța activă și 21 pentru dozarea vaccinurilor în fiole, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Sanofi a anunțat pe 27 ianuarie că va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer pentru Uniunea Europeană, compania franceză continuând în acest timp să-și dezvolte propriul vaccin candidat. Sanofi va folosi fabrica sa de la Frankfurt (Germania), aleasă pentru proximitatea acesteia față de fabrica Pfizer de la Marburg.

''Încurajăm acest tip de cooperare, pentru că ea ar putea accelera producția de doze finale'', a declarat la o conferință de presă comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. El a explicat faptul că procesul de producție al vaccinurilor anti-COVID-19 este împărțit în două mari faze, prima constând în prepararea substanței active. Conform comisarului european, în Europa există circa 16 fabrici care pot produce această substanță activă.

A doua fază constă în dozarea vaccinului în fiole, aceasta fiind etapa în care colaborează Pfizer și Sanofi. Tot potrivit comisarului Thierry Breton, 21 de fabrici europene pot realiza această operațiune de condiționare a vaccinului în fiole. 

El a admis că este nevoie de un efort industrial considerabil de creștere rapidă a liniilor de producție pentru ''a putea crește capacitatea de producție în mod semnificativ în Europa astfel încât să se poată face față pandemiei''.

Dacă în mod normal o astfel de creștere a capacităților industriale se poate face în circa doi ani, acum obiectivul este să reușim acest lucru ''în cinci sau șase luni'', a adăugat comisarul european, în contextul în care statele UE se confruntă cu livrări întârziate și în cantități diminuate ale vaccinurilor comandate de Comisia Europeană, criticată pentru modul în care a negociat contractele cu producătorii de vaccinuri.

Thierry Breton a făcut aceste declarații în timpul unei vizite la fabrica din Belgia unde AstraZeneca produce ingredientul activ pentru vaccinul său, din care livrează UE mai puține doze decât erau prevăzute inițial. El a apreciat că producția acestei unități crește ''clar'' și în urma vizitei s-a declarat ''încurajat'' că această fabrică ''va atinge obiectivele pe care le așteptăm în săptămânile următoare''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău