Coronavirus: Comisia Europeană a aprobat contractul cu Moderna pentru un potențial vaccin

  • 25 Noiembrie 2020 18:17
Coronavirus: Comisia Europeană a aprobat contractul cu Moderna pentru un potențial vaccin

Comisia Europeană a aprobat miercuri un al șaselea contract în cadrul strategiei UE privind vaccinurile, cu societatea farmaceutică Moderna, informează un comunicat al executivului european.

Contractul prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Contractul cu Moderna va extinde portofoliul deja amplu de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și contractul aprobat cu CureVac.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri ar urma să asigure faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, imediat ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficiente. Statele membre pot decide și să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

"Mă bucur foarte mult să anunț acordul încheiat astăzi cu societatea Moderna de a achiziționa până la 160 de milioane de doze din viitorul lor vaccin. Acesta este cel de-al șaselea contract încheiat de noi cu un producător de vaccinuri și în prezent lucrăm la un nou contract. Am instituit unul dintre cele mai cuprinzătoare portofolii de vaccinuri împotriva COVID-19 din lume, oferindu-le europenilor accesul la cele mai promițătoare vaccinuri actualmente în curs de dezvoltare. Un vaccin sigur și eficace ne poate ajuta să punem capăt pandemiei și să revenim treptat la o viață normală', a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

"Mă bucur că până în prezent am încheiat șase acorduri de achiziționare a vaccinurilor. (...) Un vaccin sigur și eficace este mai important ca niciodată pentru a contribui la restabilirea normalității și la depășirea acestei pandemii. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță', a afirmat la rândul ei comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfășoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce proteine și poate activa o imunitate durabilă la COVID-19.

Comisia Europeană a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluari științifice temeinice, a tehnologiei utilizate și a capacității sale de producție din Europa pentru aprovizionarea întregii UE, se mai menționează în comunicatul citat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
2
Wed
-0
Thu
-2

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău