Coronavirus: Circa 3 milioane de angajați din domeniul sanitar au avut COVID-19 (studiu)

  • 16 Septembrie 2020 15:26
Coronavirus: Circa 3 milioane de angajați din domeniul sanitar au avut COVID-19 (studiu)

Circa 3 milioane de angajați din domeniul sanitar s-au îmbolnăvit de COVID-19, ceea ce reprezintă 10% din cele aproape 30 de milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial, potrivit unui studiu prezentat miercuri de Consiliul Internațional al Infirmeriei (ICN), care cere guvernelor o mai mare siguranță pentru acest sector, transmite EFE.

În plus, cel puțin o mie de infirmieri și infirmiere au murit în 44 de țări, cifră care ar putea fi mult mai mare dată fiind lipsa de date în numeroase rețele sanitare, potrivit raportului citat.

ICN, care coordonează diverse organisme naționale din domeniul infirmeriei și a făcut un sondaj pe tema principalelor preocupări ale acestui sector în timpul pandemiei, denunță în raportul său faptul că multe guverne nu acordă prioritate protejării lucrătorilor din domeniul sanitar în lupta împotriva COVID-19. Acest lucru se vede îndeosebi în lipsa de date cu privire la îmbolnăvirile în rândul personalului sanitar din multe țări, dar și în dificultatea de a accede la echipamente de protecție, teste de diagnostic sau formare profesională în lupta împotriva coronavirusului.

ICN denunță și cazuri de discriminare sau atacuri la adresa acestor lucrători și deplânge faptul că, în peste jumătate din țările studiate, COVID-19 nu are statut de boală ocupațională, ceea ce implică o mai mare dificultate în a accede la indemnizații, inclusiv în caz de deces al lucrătorului din domeniul sanitar.

Raportul ''oferă o imagine descurajantă a modului în care infirmierii și alți lucrători sanitari sunt în continuare expuși la COVID-19 și la riscurile asociate'', a subliniat președinta ICN, Annette Kennedy, într-un comunicat de presă, care menționează că printre aceste riscuri se numără ''violența, prejudecățile, problemele mentale și, în ultimă instanță, sacrificiul suprem''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău