Coronavirus: Ciocniri între manifestanți împotriva restricțiilor și poliție în Spania și Italia

  • 31 Octombrie 2020 18:21
Coronavirus: Ciocniri între manifestanți împotriva restricțiilor și poliție în Spania și Italia

În mai multe orașe din Spania s-au produs în noaptea de vineri spre sâmbătă ciocniri între poliție și manifestanți împotriva ultimelor măsuri luate de autorități pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului, a informat sâmbătă presa spaniolă, conform DPA, preluat de Agerpres.

Tulburări au fost semnalate în orașe precum Barcelona, Bilbao, Burgos și Leon. În multe cazuri, violența părea a fi instigată de grupuri de dreapta asociate cluburilor de fotbal.

Ziarul La Vanguardia și postul de televiziune de stat RTVE au relatat că sute de oameni s-au luptat cu poliția în Barcelona noaptea târziu. Imaginile difuzate au arătat protestatari aruncând cu cărămizi asupra polițiștilor, coșuri de gunoi incendiate, iar mass-media au relevat că unele magazine au fost jefuite. Au fost operate 12 arestări.
 

Foto: (c) Santi Otero / EPA 



Poliția a dat vina pe membrii grupului Boixos Nois de ultrași ai clubului de fotbal FC Barcelona.

Scene similare au avut loc și în alte orașe. La Vilafranca del Penedes în sudul Cataloniei, aproximativ 120 de tineri au scandat pentru "libertate" față de restricțiile legate de coronavirus și au încercat să ia cu asalt primăria, a relatat La Vanguardia.

Spania a fost una dintre țările europene cel mai greu lovite de pandemie.

Joi, parlamentul a aprobat extinderea stării de alarmă la nivel național - al treilea cel mai înalt nivel al stării de urgență - până pe 9 mai. Mai multe regiuni sunt închise pentru călătorii.

Locuitorii Cataloniei nu au voie să părăsească orașul în weekend. Multe orașe, inclusiv Barcelona, au implementat interdicții de circulație pe timpul nopții. Școlile și grădinițele rămân deschise, dar restaurantele, teatrele, cinematografele și cluburile de fitness sunt închise.
 

Foto: (c) CLAUDIO GIOVANNINI / EPA 



Și în Italia, ciocniri între polițiști și manifestanți care protestau împotriva restricțiilor impuse pentru a contracara pandemia au zguduit Florența noaptea trecută. Potrivit ministrului de interne, aceștia sunt "extremiști violenți" care încearcă să profite de situația generată de pandemia noului coronavirus.

Aproximativ 20 de persoane au fost arestate în timpul unei demonstrații neautorizate de aproximativ 200 de persoane. După ce s-au adunat în centrul orașului, manifestanții au fost împiedicați să ajungă la Piazza della Signoria, unul dintre principalele locuri turistice din oraș, potrivit presei italiene.
 

Foto: (c) CLAUDIO GIOVANNINI / EPA 



Apoi au izbucnit ciocniri cu polițiștii în ținută anti-revoltă pe străzile adiacente. Unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov, sticle și pietre, au răsturnat coșuri de gunoi și au spart camere de supraveghere.

"Nu așa ne exprimăm nemulțumirile, nu așa ne exprimăm suferința. Este doar violență de dragul violenței, gratuită'', a scris primarul pe pagina sa de Facebook. "Cei care au speriat Florența vor trebui să plătească pentru ceea ce au făcut", a spus el.

Potrivit secretarului general al sindicatului poliției din Florența, Riccardo Ficozzi, cei care au tulburat ordinea sunt "delincvenți" care nu îi reprezintă pe cei care au vrut să demonstreze legal.

Aceste izbucniri din Florența, dar și din alte orașe italiene, sunt opera "extremiștilor violenți care încearcă (...) să exploateze starea de rău socială și economică din aceste vremuri dificile", a declarat ministrul de interne, Luciana Lamorgese, pentru ziarul Il Foglio.

Potrivit acesteia, este vorba de tineri cu trecut criminal, huligani și activiști de extremă dreapta care "încearcă să profite de proteste legitime".
 

Foto: (c) MATTEO CORNER / EPA 



Demonstrații, punctate de ciocniri și exacerbări, au avut loc săptămâna aceasta și la Roma, Milano, Napoli și Torino împotriva ultimelor restricții hotărâte de guvern pentru a limita răspândirea noului val de coronavirus din țară.

Italia a înregistrat peste 31.084 cazuri noi vineri, un nou record.

Guvernul a impus în ultimele zile ceea ce mass-media califică drept "semi-izolare": interdicții de circulație în câteva regiuni mari, închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18:00, precum și a sălilor de sport, cinematografelor și sălilor de concerte.

Sâmbătă dimineață, președintele regiunii Campania (sud) a semnat un nou decret de închidere a școlilor până pe 14 noiembrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău