Coronavirus: Cei care au avut COVID-19 nu trebuie să aștepte să se vaccineze în caz de circulație a noilor variante

  • 17 Martie 2021 18:10
Coronavirus: Cei care au avut COVID-19 nu trebuie să aștepte să se vaccineze în caz de circulație a noilor variante

Persoanele care au avut COVID-19 au imunitate cel puțin șase luni și pot aștepta până să se vaccineze, dând prioritate categoriilor de risc să se vaccineze, însă dacă în țara lor circulă vreuna dintre noile variante ale coronavirusului atunci nu trebuie să aștepte pentru a se imuniza, relatează EFE, preluat de Agerrpes.

Este ceea ce a recomandat miercuri un grup de experți în imunizare ce consiliază Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care a oferit detalii despre cum trebuie administrat vaccinul Janssen, cel mai recent care a primit autorizație în regim de urgență de către Organizație.

"Recomandăm ca gest de solidaritate în fața penuriei de vaccinuri să se aștepte șase luni (până la vaccinare) dacă o persoană a fost infectată, dar dacă în țara sa circulă una dintre variantele îngrijorătoare atunci se recomandă să nu mai aștepte", a precizat președintele echipei de experți, Alejandro Cravioto.

"Variantele îngrijorătoare" sunt așa numitele mutații ale SARS-CoV-2, care au dovedit că sunt mai contagioase și se răspândesc mai ușor sau care, potrivit studiilor publicate în ultimele zile, sunt capabile să provoace boli mai severe sau chiar decesul.

Alejandro Cravioto a explicat că în astfel de situații cei care au avut COVID-19 nu trebuie să aștepte mai mult de una sau două săptămâni pentru a se vaccina, dacă au posibilitatea. Această poziție se bazează pe situații observate în regiuni precum Manaos, din Brazilia, unde circulația uneia dintre variante a provocat un număr considerabil de reinfectări.

Grupul de experți a precizat că în astfel de situații "nu mai trebuie să se aștepte", deoarece vaccinul poate stimula imunitatea și oferi o anumită protecție împotriva oricărei dintre așa numitele variantele îngrijorătoare, precum cele identificate în Brazilia, Marea Britanie și Africa de Sud.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău