Coronavirus: Cehia impune restricții dure anti-COVID-19 pe perioada sărbătorilor

  • 23 Decembrie 2020 19:00
Coronavirus: Cehia impune restricții dure anti-COVID-19 pe perioada sărbătorilor

Republica Cehă va închide magazinele neesențiale, anumite servicii și traseele de telescaun urmând să impună restricții de circulație mai dure începând de duminică în încercarea de a ține sub control o nouă creștere a infecțiilor cu COVID-19 și a numărului spitalizărilor, a precizat miercuri ministrul Sănătății, Jan Blatny, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernul a aprobat trecerea la cel mai ridicat nivel de alertă, a spus Blatny, măsură care presupune impunerea unui lockdown în această țară cu 10,7 milioane de locuitori pe perioada sărbătorilor și anularea festivităților de Anul Nou.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut în decembrie, bilanțul zilnic ajungând marți la peste 10.000 de cazuri pentru prima dată după 6 noiembrie.

În acest ritm, a precizat Ministerul Sănătății, spitalizările s-ar putea apropia de un total de 7.000 până la finalul anului - de la nivelul curent de 4.782 - apropiindu-se din nou de vârful de peste 8.000 atins în noiembrie, când această țară s-a confruntat cu cea mai mare rată de infectare și de mortalitate din Europa.

Riscul de deces în urma acestei afecțiuni a crescut de 15 ori de la începutul lui octombrie, până la un total de 10.664.

Noua serie de restricții vine după ce guvernul a relaxat măsurile de precauție la începutul lunii, când numărul cazurilor scăzuse în cea mai mare parte.

Cehia a închis din nou barurile și restaurantele săptămâna trecută, iar noile restricții vor afecta magazinele și servicii precum saloanele de coafură. Magazinele care vând produse considerate esențiale vor rămâne deschise, deși supermarketurile vor avea permisiunea de a vinde doar produse esențiale. Restul mărfurilor pot fi comandate online.

O interdicție de circulație pe timp de noapte va fi impusă începând cu ora 21:00, iar reuniunile publice vor fi limitate la două persoane din afara familiei. Serviciile religioase vor fi permise cu un public de până la 10% din capacitatea locurilor. Traseele de telescaun se vor închide.

Doar elevii din clasa întâi și a doua vor reveni la cursuri după vacanța de Crăciun, în timp ce restul copiilor vor trece la învățământul la distanță.

Blatny a precizat că guvernul se va reuni în ianuarie pentru a reanaliza măsurile, preconizate să rămână în vigoare până pe 10 ianuarie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău