Coronavirus: Cazurile de reinfectare generează îngrijorări legate de imunitatea la COVID-19
-
13 Octombrie 2020 18:15
Cazul unui bărbat din Statele Unite care s-a infectat de două ori cu SARS-CoV-2 arată că oamenii de știință mai au încă foarte multe lucruri de învățat despre reacția imunitară a organismului uman în fața COVID-19 și a ridicat, totodată, o serie de întrebări legate de vaccinare, au declarat marți mai mulți experți din Marea Britanie, citați de Reuters, preluat de Agerpres.
Un bărbat de 25 de ani din Reno, un oraș din statul american Nevada, a fost testat pozitiv în aprilie după ce prezentase simptome ușoare, apoi s-a îmbolnăvit din nou în luna mai și a dezvoltat o formă mai severă a bolii, potrivit unui articol publicat în revista medicală Lancet Infectious Diseases.
Articolul a fost publicat la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump, care a avut COVID-19 și a fost spitalizat la începutul acestei luni, a spus că s-ar putea să aibă imunitate și că se simte "atât de puternic".
Oamenii de știință spun că deși cazurile cunoscute de reinfectare cu noul coronavirus sunt rare - iar bărbatul din Nevada s-a vindecat între timp -, astfel de situații medicale sunt îngrijorătoare. Alte cazuri izolate de reinfectare au fost raportate la nivel mondial, inclusiv în Asia și în Europa.
"A devenit tot mai clar că reinfectările sunt posibile, dar nu putem să știm în prezent cât de comune vor fi ele", a declarat Simon Clarke, expert în microbiologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.
"Dacă oamenii se pot reinfecta cu ușurință, acest fapt ar putea avea anumite implicații pentru programele de vaccinare și pentru cunoștințele noastre legate de momentul și modul în care pandemia se va încheia", a adăugat cercetătorul britanic.
"Încă nu știm suficiente lucruri"
Medicii pacientului din Nevada, care au raportat inițial cazul în august într-un articol ce nu a fost evaluat de colegii lor, au dezvăluit că anumite teste sofisticate au arătat că tulpinile virale asociate fiecărei infecții erau diferite genetic.
"Descoperirea întărește punctul de vedere conform căruia în continuare nu știm suficient de multe lucruri despre reacția imunitară la această infecție", a declarat Paul Hunter, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității East Anglia.
Brendan Wren, profesor de știința vaccinurilor la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a spus că pacientul din Nevada este unul dintre cazurile confirmate pe plan mondial de reinfectare cu noul coronavirus. "Faptul deja demonstrat că este posibil să ne reinfectăm cu SARS-CoV-2 ar putea sugera că un eventual vaccin anti-COVID-19 ar putea să nu asigure o protecție completă. Totuși, ținând cont de cele peste 40 de milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, aceste mici exemple de reinfectare sunt infime și nu ar trebui să împiedice eforturile depuse pentru dezvoltarea unor vaccinuri", a adăugat profesorul britanic.
Primul deces din lume cauzat de o reinfectare
Între timp, un deces după reinfectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în Olanda. Este vorba de o femeie de 89 de ani care a murit din cauza COVID-19, boală pe care a făcut-o de două ori și ale cărei simptome au fost agravate de o formă rară de cancer de măduvă osoasă de care suferea. Cazul acestei femei este considerat a fi primul deces cauzat de o reinfectare cu noul coronavirus, conform EFE.
Virusologul Marion Koopmans a declarat marți că pacienta fost internată în spital în primul val de contagieri, după ce a dezvoltat simptome precum febră și tuse puternică și a fost externată la o săptămână după dispariția simptomelor și după ce a fost testată negativ cu noul coronavirus.
Pacienta olandeză suferea și de boala Macroglobulinemia Waldenström, o formă rară de leucemie prezentă la vârstnici, motiv pentru care întregul său sistem imunitar a fost afectat. La două luni după depășirea bolii COVID-19, pacienta a reluat ședințele de chimioterapie, dar a făcut din nou febră mare, a început să tușească și să acuze probleme de respirație, astfel încât a fost din nou internată în spital. Ea a fost supusă unui test PCR, care a ieșit pozitiv, iar cele două teste serologice pentru a evalua dacă are în sânge anticorpi împotriva virusului au ieșit negative. După opt zile de la internare, starea pacientei s-a agravat în mod drastic și a murit două săptămâni mai târziu.
"Cu siguranță a murit din cauza coronavirusului, dar era și foarte bolnavă", a declarat presei locale Marion Koopmans, care participă la un studiu privind reinfectările cu SARS-CoV-2 pe care îl realizează Universitatea din Oxford.
Virusologul olandez a subliniat că până în prezent au fost raportate puține cazuri de reinfectare în întreaga lume și că, în majoritatea acestora, simptomele sunt mai ușoare decât în timpul primei contagieri.
Deși cercetătorii sunt de părere că reinfectările continuă să fie "o excepție" de la regulă, Koopmans crede că vor avea loc "și mai multe". Întrebarea care se pune este dacă este vorba de un lucru atipic pentru COVID-19, deoarece în multe cazuri cea de-a doua contagiere a avut loc la doar câteva luni de la prima infectare.
Sursa:Agerpres