Coronavirus: Campania de vaccinare începe în India; întârzieri ale livrărilor de vaccinuri în Europa

  • 16 Ianuarie 2021 13:22
Coronavirus: Campania de vaccinare începe în India; întârzieri ale livrărilor de vaccinuri în Europa

Una dintre cele mai ample campanii de vaccinare anti-COVID-19 din lume începe sâmbătă în India, care prevede imunizarea a peste 300 de milioane de persoane până în luna iulie, în contextul în care întârzierea livrărilor de vaccinuri amenință să încetinească operațiunile similare din Europa, regiunea cel mai grav afectată de pandemie, informează AFP, preluat de Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut începerea vaccinărilor în toate țările "în următoarele 100 de zile", pentru ca omenirea să facă față acestei pandemii care a provocat peste 2 milioane de decese la nivel mondial.

"Vreau să văd că vaccinarea va începe în toate țările în următoarele 100 de zile", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, într-o perioadă în care campaniile de imunizare au început deocamdată aproape exclusiv în țările bogate.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a regretat la rândul lui "un eșec al solidarității", constatând că "deși țările cu venituri mari au acces la vaccinuri, nu la fel se întâmplă și în cazul țărilor sărace".

În India, a doua țară din lume prin prisma populației, cu 1,3 miliarde de locuitori, cei 30 de milioane de angajați din domeniul medical și persoanele cele mai expuse la maladia COVID-19 formează grupul primilor rezidenți care vor fi vaccinați. Ei vor fi urmați de aproximativ 270 de milioane de persoane de peste 50 de ani sau care prezintă o stare de vulnerabilitate crescută în fața noului coronavirus.

 

O altă mutație, originară din Amazonia braziliană și a cărei descoperire a fost anunțată duminica trecută de Japonia, ar putea avea un anumit impact asupra reacției imunitare, afirmă OMS, care evocă "o tulpină îngrijorătoare".

În statul brazilian Amazonas, situația este catastrofală: la Manaus, capitala regională, secțiile de terapie intensivă sunt ocupate într-un procent de 100% de două săptămâni, iar instalațiile de oxigen, mănușile și alte materiale de protecție lipsesc.

Brazilia, care a înregistrat peste 208.000 de decese de la începutul pandemiei, nu a început încă o campanie națională de vaccinare. Președintele Jair Bolsonaro a anunțat vineri o nouă amânare, "de o zi sau două", a sosirii avionului care va aduce din India 2 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19.

La fel ca Brazilia, numeroase țări se confruntă cu sisteme sanitare copleșite de accelerarea propagării virusului SARS-CoV-2 în urma sărbătorilor și a vacanțelor de sfârșit de an și au decis să înăsprească măsurile de restricție.

În Columbia, mai mult de jumătate dintre cei 50 de milioane de locuitori sunt din nou vizați de un lockdown începând din acest weekend și de o interdicție de circulație pe timpul nopții, în contextul în care spitalele din principalele orașe ale țării se apropie de capacitatea lor maximală de primire.

În Liban, care a înregistrat vineri un nou record de decese și unde autoritățile au impus un lockdown strict, mai multe spitale sunt deja saturate. Un spital de la periferia orașului Beirut, în care a fost internat și actualul ministru al Sănătății, infectat la rândul lui cu noul coronavirus, a trebuit să își transforme sala de mese într-un spațiu de primire a bolnavilor de COVID-19.

Și în Europa, măsurile de restricție au fost înăsprite în mai multe țări.

Portugalia a început vineri o nouă perioadă de carantină generalizată pentru cel puțin o lună, Italia va plasa din nou în lockdown, începând de luni, trei regiuni considerate cu risc sporit: Lombardia (în nord), Sicilia (în sud) și Trentino-Tirolul de Sud (în nord).

Franța va extinde sâmbătă la nivelul întregului teritoriu național interdicția de circulație începând de la ora locală 18:00 (17:00 GMT) și va solicita turiștilor proveniți din țări non-UE să prezinte teste anti-COVID-19 cu rezultat negativ.

Pe lângă un test cu rezultat negativ, cerut și la intrarea în Irlanda, Marea Britanie va impune începând de luni o carantină de 10 zile pentru toți călătorii care vin din străinătate.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău