Coronavirus: Boris Johnson speră într-o revenire la normal a vieții în Anglia la sfârșitul lui iunie

  • 22 Februarie 2021 19:28
Coronavirus: Boris Johnson speră într-o revenire la normal a vieții în Anglia la sfârșitul lui iunie

Britanicul Boris Johnson a declarat luni că speră la o revenire la o viață aproape normală până la sfârșitul lui iunie în Anglia, cu prilejul prezentării strategiei sale de ieșire din izolare care se vrea "prudentă", dar "ireversibilă" și care va începe prin redeschiderea școlilor la începutul lui martie, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Țara din Europa cea mai afectată de coronavirus cu peste 120.000 de morți, Regatul Unit a intrat în lockdown pentru a treia oară la începutul anului în contextul unei explozii a epidemiei din cauza unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, care a făcut ca spitalele să fie aproape depășite.

Potrivit unui calendar decis de fiecare dintre cele patru națiuni, țara se pregătește să relaxeze puțin restricțiile, după ce măsurile și campania de vaccinare masivă au dus la o scădere a numărului contaminărilor, spitalizărilor și deceselor.

"Nu putem persista pe termen indefinit cu restricții care ne slăbesc economia, bunăstarea mentală și psihică și șansele în viață ale copiilor noștri", a explicat prim-ministrul Boris Johnson în fața deputaților, prezentând un plan în patru etape pentru Anglia. "De aceea este esențial ca această foaie de parcurs să fie prudentă dar și ireversibilă. Prezentăm aici ceea ce sper și cred că este un drum dus către libertate", a subliniat el.

În Anglia, națiunea cu cea mai mare populație (56 de milioane de locuitori), școlile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restricțiilor, acestea urmând să fie redeschise pe 8 martie.

Începând cu 29 martie, consemnul de a rămâne la domiciliu va fi ridicat și reuniunile în exterior, limitate la șase persoane sau două gospodării diferite, vor fi autorizate.

Magazinele neesențiale, saloanele de coafură, pub-urile (dar numai în exterior) și muzeele vor trebui în schimb să aștepte până la 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile și restaurantele (în interior) vor urma pe 17 mai, dată de la care membri din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

Dacă situația sanitară o permite, restricțiile care limitează contactele sociale vor fi ridicate la 21 iunie cel mai devreme, la fel ca și consemnul de muncă la domiciliu.

Boris Johnson a afirmat că orice decizie va fi luată în funcție de elementele științifice pe care le va avea la dispoziție, precum eficiența vaccinurilor anti-COVID și a scăderii numărului de spitalizări.

Guvernul și-a bazat strategia de ieșire de criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie, care este la apogeu. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, și până la jumătatea lui aprilie toți cei de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinați măcar cu o singură doză.

Guvernul a promis că toți adulții vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID până la sfârșitul lui iulie.

"Eu sunt convins că programul de vaccinare a schimbat situația în favoarea noastră", a subliniat Boris Johnson.

Chiar înainte de aceste anunțuri, anumite sectoare economice afectate sever de pandemie, precum HORECA, și-au exprimat nemulțumirea pentru că nu pot deschide mai devreme.

"Pub-ul a fost mereu mai mult decât un simplu loc pentru a bea. Acolo mergem pentru a ne conecta, pentru a forma o comunitate", a pledat Emma McClarkin, directoare generală a British Beer & Pub Association (BBPA), pledând pentru redeschiderea lor.

Opoziția laburistă se pronunță pentru o reducere a TVA pentru a ajuta acest sector. "Trebuie să facem în așa fel încât să susținem companiile" pentru a asigura "supraviețuirea" lor, a declarat duminică liderul laburist Keir Starmer.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru națiuni își decide propria strategie în materie de ieșire din izolare. În Scoția și în Țara Galilor, școlile s-au redeschis progresiv de luni, începând cu cele mai mici clase primare.

Deși se pregătește pentru ieșirea din izolare, guvernul a înăsprit controalele la frontiere pentru a evita importul de tulpini străine. De lunea trecută, rezidenții britanici și cetățenii irlandezi care ajung în Anglia din 33 de țări clasate ca fiind de risc trebuie să petreacă zece zile în carantină într-un hotel, pe cheltuiala lor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău