Coronavirus: Banca Mondială aprobă un ajutor de 12 miliarde de dolari pentru vaccinuri

  • 14 Octombrie 2020 08:10
Coronavirus: Banca Mondială aprobă un ajutor de 12 miliarde de dolari pentru vaccinuri

Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale a aprobat marți un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta țărilor în curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri când vor fi disponibile, potrivit unui comunicat al instituției, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Această sumă va servi "pentru finanțarea achiziționării și distribuției de vaccinuri, teste și tratamente COVID-19 pentru cetățenii lor", a precizat sursa.

Finanțarea ar putea permite vaccinarea a "până la un miliard de persoane", a adăugat ea.

Banca Mondială intenționează să trimită un "semnal cercetării și industriei farmaceutice că cetățenii din țările în curs de dezvoltare trebuie să aibă și ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente".

În plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregăti țările în curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scară largă a vaccinurilor, în coordonare cu partenerii internaționali.

Această finanțare face parte dintr-un pachet de ajutorare inițiat de Banca Mondială cu o valoare de până la 160 de miliarde de dolari până în iunie 2021 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat instituția de la Washington.

"Accesul la vaccinuri sigure și eficiente și la sisteme de distribuție întărite este esențial pentru modificarea cursului pandemiei și ajutorarea țărilor confruntate cu un impact economic și bugetar catastrofal să meargă spre o recuperare rezilientă", a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, citat în comunicat.

Aprobarea era așteptată pentru că el a dezvăluit acest proiect la sfârșitul lui septembrie. David Malpass a estimat la acea dată că un vaccin COVID-19 "eficient și sigur" este fundamental pentru ca lumea să se poată redeschide în deplină siguranță.

În contextul în care vaccinurile nu sunt comercializate încă, el a subliniat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro necesitatea de a anticipa, "pentru că procesul de distribuție a unui vaccin este complex".

David Malpass a subliniat experiența "solidă" a Băncii Mondiale în domeniul programelor de vaccinare, cu poliomielita, rujeola sau în domeniul gestionării unei crize cum a fost în cazul Ebola. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău