Coronavirus | Australia și Thailanda anunță primele decese

  • 01 Martie 2020 10:55
Coronavirus | Australia și Thailanda anunță primele decese

Un australian de 78 de ani, fost pasager la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, plasat în carantină în largul coastelor japoneze, și un bărbat thailandez de 35 de ani sunt primele victime provocate de noul tip de coronavirus în Australia și în Thailanda, au anunțat autoritățile sanitare din cele două țări, citate de AFP și DPA, scrie Agerpres.

Cetățeanul australian a murit duminică dimineață într-un spital din Perth, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din statul Australia de Vest.

Soția lui, în vârstă de 79 de ani, contaminată la rândul ei în timp ce se afla la bordul aceluiași vas de croazieră, rămâne spitalizată în Perth.

Peste 700 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în rândul pasagerilor și membrilor echipajului de pe Diamond Princess.

"Procedura de plasare în carantină nu a fost perfectă", a recunoscut directorul departamentului de boli infecțioase din cadrul Centrului național pentru sănătate și medicină din Japonia, Norio Ohmagari.

Cuplul infectat a făcut parte din cei 160 de rezidenți australieni evacuați de pe vasul de croazieră la jumătatea lunii februarie, iar cei doi soți au fost testați pozitiv cu noul coronavirus după repatrierea lor.

Ei au fost transportați într-o secție izolată a spitalului din Perth pe 21 februarie, în timp ce alți foști pasageri de pe Princess Diamond au fost plasați în carantină într-un fost centru al muncitorilor din industria minieră, în prezent dezafectat și aflat în apropiere de orașul Darwin.

Într-o primă fază, starea celor doi septuagenari nu generat motive de îngrijorare. Însă sănătatea bărbatului s-a deteriorat brusc în zilele următoare, a explicat Andrew Robertson, un oficial din Ministerul Sănătății din statul Australia de Vest.

Potrivit declarațiilor acestuia, cuplul australian a fost izolat foarte repede și nu prezintă "niciun risc" pentru populație și pentru personalul medical.

Duminică, autoritățile sanitare din statul australian New South Wales au confirmat cel de-al 26-lea caz de contaminare cu Covid-19 în Australia - un bărbat de 40 de ani care călătorise în Iran. Pacientul în cauză este cel de-al doilea rezident australian care a fost infectat în Iran.

Toate celelalte cazuri de contaminare vizează cetățeni australieni care au vizitat provincia chineză Hubei, considerată epicentrul epidemiei de coronavirus.

Tot duminică, un bărbat thailandez de 35 de ani care era tratat împotriva acestui virus a murit, a anunțat un oficial din Ministerul Sănătății din Thailanda. Pacientul a devenit astfel prima victimă înregistrată în această țară după testarea sa pozitivă cu coronavirus.

Suwannachai Watthanayingcharoenchai, directorul general al Departamentului pentru Controlul Bolilor, a declarat în fața reporterilor că bărbatul fusese internat inițial pentru malarie și a fost testat ulterior pozitiv cu Covid-19. Pacientul a murit în urma unei disfuncții multiple de organe.

Suwannachai Watthanayingcharoenchai a dezvăluit că medicii locali realizează în prezent o anchetă, în contextul în care pacientul fusese testat negativ pentru Covid-19 pe 16 februarie.

Thailanda a raportat până în prezent 42 de cazuri de coronavirus. Dintre acești pacienți, 30 au fost externați, iar 11 sunt în continuare spitalizați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău