Coronavirus: Arabia Saudită aplică amenzi de 133.000 de dolari pentru ascunderea bolilor

  • 09 Martie 2020 18:51
Coronavirus: Arabia Saudită aplică amenzi de 133.000 de dolari pentru ascunderea bolilor

Arabia Saudită a anunțat luni că va aplica amenzi de până la 500.000 de riali (circa 133.000 de dolari) celor care ascund informații despre starea de sănătate și despre deplasări, la punctele de intrare în țară, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Regatul din Golf a luat și alte măsuri pentru a împiedica răspândirea epidemiei provocate de coronavirus. Duminică a fost închisă temporar provincia Qatif, producătoare de petrol, din estul țării, unde locuiesc majoritatea celor 15 purtători de coronavirus identificați până acum în Arabia Saudită. Unii dintre aceștia nu au dezvăluit la întoarcere că făcuseră vizite în Iran și au revenit în regatul saudit prin alte state arabe.

Arabia Saudită a suspendat deplasările în nouă țări, inclusiv unele vecine, și au anunțat că vor urma acțiuni legale împotriva oricărui cetățean care merge în Iran, unde se raportaseră până luni 237 de morți din cauza virusului. Potrivit autorităților de la Riad, cei mai mulți purtători de coronavirus reveniseră din Iran sau Irak, unde se află locașuri de cult șiite, sau intraseră în contact cu persoane care deja călătoriseră în Iran. Provincia Qatif are o populație șiită însemnată, menționează Reuters.

Procurorul general saudit a dat publicității un comunicat care arată că "toți călătorii care vin în regat cu zboruri internaționale, managerii și lucrătorii altor mijloace de transport trebuie să respecte directivele de sănătate locale și internaționale", iar cei care nu se conformează vor fi amendați. Profesioniștii din transporturi vor fi trași la răspundere pentru orice consecințe ale nerespectării reglementărilor.

Autoritățile din Arabia Saudită - leagăn al Islamului - au cerut luni imamilor să scurteze predicile de vineri la cel mult 15 minute. Ministerul pentru Afaceri Islamice de la Riad a interzis consumul de alimente și băuturi în moschei și locașuri de reculegere.

Regele Salman a donat 10 milioane de dolari în sprijinul eforturilor Organizației Mondiale a Sănătății de a combate coronavirusul care a provocat epidemia de COVID-19, a anunțat luni agenția oficială de presă SPA, preluată de Reuters.

Toate statele arabe din zona Golfului Persic au raportat cazuri de infectare cu coronavirus. Ministerul sănătății din Emiratele Arabe Unite a raportat luni încă 14 cazuri, totalul ajungând astfel la 59, dintre care trei cetățeni proprii și trei italieni. În Bahrein, unde s-au înregistrat 95 de cazuri, o unitate a unui mare spital din Manama s-a închis după ce analizele au arătat că un rezident este purtător al virusului, iar agenția oficială de presă BNA a anunțat că autoritățile au interzis până la noi ordine toate deplasările în străinătate ale oficialilor. 

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău