Coronavirus: Agenția Europeană pentru Medicamente mizează pe o distribuire a unui vaccin începând din ianuarie

  • 14 Noiembrie 2020 16:40
Coronavirus: Agenția Europeană pentru Medicamente mizează pe o distribuire a unui vaccin începând din ianuarie

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) anticipează că își va da avizul favorabil pentru un prim vaccin împotriva noului coronavirus "până la sfârșitul anului", în vederea unei distribuiri "începând din ianuarie", a declarat directorul său, Guido Rasi, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

"Dacă datele sunt solide, ne vom putea da acordul pentru un prim vaccin până la sfârșitul anului și vom putea începe distribuirea sa din ianuarie", a afirmat el într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

Acest organism are ca misiune autorizarea și controlul medicamentelor în UE. Acordul final, dat de Comisia Europeană, le permite laboratoarelor să își comercializeze medicamentul în toată Uniunea Europeană.

EMA, care se așteaptă ca în 2021 să fie disponibile șase sau șapte vaccinuri diferite, a primit vineri "primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul său", a precizat Guido Rasi. "Am primit de la AstraZeneca datele pre-clinice, cele de la testele asupra animalelor sunt deja în curs de evaluare și am avut de asemenea mai multe discuții cu Moderna", a detaliat el.

Dacă în ianuarie va fi scos pe piață un vaccin, primele sale efecte asupra răspândirii virusului "vor fi vizibile în cinci sau șase luni, în principal vara viitoare", a explicat directorul EMA.

"Este evident că nu va posibil să fie vaccinată toată lume, însă vom începe cu cele mai expuse categorii, cum ar fi persoanele în vârstă și lucrătorii din sănătate, ceea ce va începe să blocheze punțile de transmitere", a mai spus oficialul.

El consideră că trebuie vaccinată "mai mult de jumătate" din populația europeană pentru "a putea asista la un declin al pandemiei", ceea ce va necesita "cel puțin 500 de milioane de doze în Europa".

Pentru a vaccina pe toată lumea, "va fi nevoie de cel puțin un an", iar "dacă totul se va desfășura bine, la sfârșitul lui 2021 am avea o imunizare suficientă", a adăugat Guido Rasi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:0,45 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău