Coronavirus: Afirmațiile unui celebru medic italian provoacă o polemică

  • 01 Iunie 14:20
Coronavirus: Afirmațiile unui celebru medic italian provoacă o polemică

Un celebru medic italian de urgențe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia și că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizați" inutil, afirmații care au provocat imediat reacții din partea autorităților și a altor specialiști, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În realitate, virusul nu mai există din punct de vedere clinic în Italia", a declarat duminică la postul de televiziune RAI dr. Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele din Milano.

Zangrillo este cunoscut în Italia drept "medicul lui Berlusconi", fiind cel care a ținut sub observație starea de sănătate a fostului șef al guvernului italian.

"Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două", a declarat el.

"A venit timpul să încetăm să terorizăm această țară", a spus medicul.

Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu aproape 33.500 de morți în trei luni de zile în Italia, cele mai multe cazuri înregistrându-se în nordul țării și în special în regiunea Lombardia.

"În așteptarea probelor științifice care să susțină teza dispariției virusului, îi invit pe acei care se declară convinși de această teză să nu semene confuzie printre italieni", a afirmat într-un comunicat oficialul din Ministerul Sănătății Sandra Zampa.

Șeful Consiliului național al sănătății, Franco Locatelli, s-a declarat "perplex" după ce a auzit afirmațiile lui Zangrillo. "Ajunge să te uiți la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistența în Italia a noului coronavirus", a declarat el.

Numărul zilnic al noilor contaminări oscilează între 300 și 500. Duminică s-au înregistrat 355 de noi cazuri, majoritatea în Lombardia.

Directorul prestigiosului institut al bolilor infecțioase Spallazani de la Roma, Giuseppe Ippolito, a spus la rândul său că nu există nicio dovadă științifică că virusul a suferit o mutație sau a scăzut în putere.

Italia iese progresiv din izolare de la începutul lui mai, dornică să-și relanseze cât mai repede economia și în special turismul, care ar urma să repornească odată cu deschiderea frontierelor, de la 3 iunie. Peninsulă rămâne însă în continuare foarte marcată de pandemie, iar bilanțurile oficiale zilnice ale deceselor și contaminărilor sunt analizate cu lupa.

Guvernul a avertizat că este una dintre fazele cele mai sensibile ale ieșirii din izolare și a făcut apel la populație să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanțare.

O aplicație pe smartphone de trasare a contacților pentru a ajuta la evitarea unei recrudescențe a virusului a fost de altfel lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale țării, iar altele vor urma în curând.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Sun
22
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Thu
23

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău