Cornel Ciurea, despre decizia Guvernului: Nu mai există o majoritate parlamentară

  • 25 Septembrie 2014 16:19
Cornel Ciurea, despre decizia Guvernului: Nu mai există o majoritate parlamentară

Guvernul a decis joi, 25 septembrie, să își asume răspunderea pentru un set de proiecte privind modificarea și completarea unor acte legislative.

Este vorba despre șapte documente care vizează sistemul energetic, financiar-bancar, agricultura și bugetul. Unii experți consideră că Executivul a decis să apeleze la această soluție extraordinară pentru că nu mai există o majoritate parlamentară care să-i sprijine proiectele. 

Proiectele în cazul cărora guvernul și-a asumă răspunderea, prin ordonanță de urgență, țin de acordarea unei vacanțe fiscale, până la 30 noiembrie a.c., producătorilor și procesatorilor de fructe și legume, dar și de scutirea de accize a distilatelor obținute pe bază de vin, produse în Republica Moldova.  La fel, producătorilor și procesatorilor de legume, fructe și struguri nu li se vor aplica penalități în anumite cazuri. Cel mai important proiect pare să fie cel de modificare a bugetului, care prevede venituri suplimentare de aproximativ 350 de milioane de lei din contul unor granturi externe.

Analistul politic Arcadie Barbăroșie consideră că Guvernul a recurs la această soluție din cauză că Parlamentul nu ar fi în stare să se întreunească în ședințe. El consideră că asumarea răspunderii de către Guvern este, până la urmă, o practică vicioasă.

Pe de altă parte, analistul Cornel Ciurea susține că această situație demonstrează că în Republica Moldova nu ar mai exista o majoritate parlamentară, situație periculoasă în ajunul alegerilor. 

Potrivit legislației în vigoare, dacă în decurs de trei zile după asumarea responsabilității de către Guvern nu va fi depusă o moțiune de cenzură, atunci aceste legi vor fi considerate adoptate și transmise șefului statului pentru promulgare. Ultima dată, Guvernul și-a asumatrăspunderea în fața Parlamentului la 21 iulie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău