Corina Rezneac: Mărțișorul este o tradiție foarte veche, care marchează trecerea de la iarnă la primăvară

  • 01 Martie 2023 17:26
Corina Rezneac: Mărțișorul este o tradiție foarte veche, care marchează trecerea de la iarnă la primăvară

Mărțișorul simbolul primăverii, recunoscut și de UNESCO ca parte a patrimoniului mondial, este sărbătorit de astăzi, 1 martie, până la sfârșitul lunii martie, în tot spațiul românesc și balcanic, scrie Radio Chișinău.

Acesta reprezintă lupta binelui asupra răului, începutul unui nou ciclu al naturii, a spus pentru Radio Chișinău membra comisiei naționale pentru salvgardarea patrimoniului național imaterial a dosarului „Mărțișorul”, Corina Rezneac:

„Mărțișorul este o tradiție foarte veche, care marchează trecerea de la iarnă la primăvară. Dăruim Mărțișoare pentru a ne bucura unul de altul, pentru a intra în primăvară cu gânduri benefice care ne marchează în perioadă următoare. Poveștile de Mărțișor sunt variate. Trebuie să cunoaștem istoria Mărțișorului, vechimea. Centrului Național de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, după includerea Mărțișorului în patrimoniul UNESCO, a organizat mai multe ateliere anume în localitățile considerate reprezentate în păstrarea acestei tradiții”, a spus Corina Rezneac, etnograf la  Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie – „Mărțișorul” au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, într-un dosar comun România, Republica Moldova, Macedonia și Bulgaria, la 6 decembrie 2017.

Înscrierea „Mărțișorului” pe această listă, într-un dosar comun cu alte trei țări, atestă valoarea universală a practicilor culturale asociate zilei de 1 martie și importanța acestora în tezaurul cultural mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău