Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Roberta Metsola: Cel mai bun semnal pe care îl putem transmite R. Moldova, este un DA răspicat / Video

  • 14 Decembrie 2023 15:06
Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Roberta Metsola: Cel mai bun semnal pe care îl putem transmite R. Moldova, este un DA răspicat / Video

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat corespondentului Radio Chișinău aflat la Bruxelles, că „aștept cu nerăbdare ziua în care vom putea ura bun venit R. Moldova și Ucrainei în calitate de state membre ale Uniunii Europene”, transmite Radio Chișinău.

Într-o discuții cu jurnaliștii, Roberta Metsola a fost întrebată despre situația negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și Republicii Moldova.

Întrebare Radio Chișinău: Dar despre R. Moldova?

 La fel și cu R. Moldova. Așteptăm cu nerăbdare pasul următor. Țara a făcut un progres uriaș, nu doar înainte de a depune cererea de stat candidat, dar și de atunci. Acesta se datorează populației și conducerii unei țări care consideră Europa drept casa sa.

Aștept cu nerăbdare ziua în care vom putea ura Bun venit Ucrainei și R. Moldova în calitate de state membre ale Uniunii Europene. Va necesita anumite pregătiri din partea noastră dar din punct de veder politic, cel mai bun semnal pe care îl putem transmitem astăzi este că răspunsul este un DA răspicat ”, a menționat Metsola pentru corespondentul Radio Chișinău.

 

Astăzi, 14 decembrie, într-o conferință de presă președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a declarat că Republica Moldova a făcut eforturi inimaginabile pentru a implementa setul de reforme iar Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a susține puternic parcursul European al țării.

Deschiderea negocierilor la acest summit este un semnal de credibilitate pe care UE datorează cetățenilor Rep. Moldova, a spus oficialul european când a fost întrebată de un jurnaliști din țara noastră când vom deveni membri cu drepturi depline din Uniunea Europeană.

Noi, Parlamentul European vom continua să susținem puternic parcursul european al Rep. Moldova. Ați făcut inimaginabilul în încercarea de implementare a reformelor cerute și pas cu pas cred că veți reuși (să fiți și membri n.red.). Aștept acel moment când vom fi colegi cu reprezentanți ai Rep. Moldova în Parlamentul Rep. Moldova și în Consiliul European. Decizia din acest sfârșit de săptămână de a merge mai departe și a deschide negocierile de aderare este sperăm că este acel semnal pentru cetățenii Rep. Moldova, că suntem credibili când spunem că vom face ceva. Cel puțin asta meritați”, a menționat Roberta Metsola.

Potrivit președintei Parlamentului European, R. Moldova și Ucraina - au livrat în cele mai dificile circumstanțe. Următorul pas este deschiderea negocierilor și aceasta decizie ar fi una bazată pe merite, pe respect pentru criteriile UE. Același lucru se referă la Bosnia și Herțegovina și Georgia, precum și pentru Bulgaria și România legat de aderarea la spațiul Schengen.

Dacă lăsăm vacuum, lăsăm loc pentru alți actori care au alte interese decât UE. Este o investiție în securitate, a subliniat Roberta Metsola.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău