Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Peter Stano: „Discuțiile privind aderarea Rep. Moldova și a Ucrainei la UE reprezintă un lucru cu adevărat istoric”
-
13 Decembrie 2023 17:23
Discuțiile privind aderarea Rep. Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană în aceste zile, într-un timp record, reprezintă un lucru cu adevărat istoric susține Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene. El a vorbit despre sprijinul financiar și politic acordat Chișinăului în consolidarea mecanismelor de luptă cu dezinformarea și atacurile cibernetice dar și dacă regiunea transnistreană poate constitui un impediment în procesul de integrare a Rep. Moldova. Declarațiile lui Peter Stano au fost făcut astăzi în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști din Rep. Moldova, printre care și colega noastră Alla Boțan, aflați la Bruxelles pentru a reflecta reuniunea Consiliului European.
Uniunea Europeană este determinată să ajute Rep. Moldova prin orice mijloace. La nivel politic suportul a fost manifestat în primul rând prin acordarea statutului de tară candidată, iar în al doilea rând prin recomandările Comisiei Europene din noiembrie de deschidere a negocierilor, a declarat Peter Stano, jurnaliștilor din Rep. Moldova.
”S-a spus de mai multe ori, dar este un lucru cu adevărat istoric, iar eu pot să vă mărturisesc, din experiențele mele anterioare, anii 2011-2014, când erau discuții și negocieri privind semnare Acordului de Asociere, vă amintiți cât de dificil era atunci să determini statele membre doar să ia în considerare perspectiva european pentru Rep. Moldova. Nici nu se putea visa la a pune în discuție perspectiva de membra a UE. Zece ani mai târziu sunteți deja în proces. Este cu adevărat istoric și demonstrează foarte clar cum lucrurile se schimbă rapid nu doar în această parte a Europei, dar de asemenea și geopolitic”, a declarat Peter Stano jurnaliștilor din Republica Moldova.
Oficialul european a mai spus că în Uniunea Europeană totul este posibil atât timp cât statele membre cad de acord, iar în acest context, conflictul transnistrean poate să nu reprezinte un impediment în procesul de integrare, la fel cum s-a întâmplat cu Ciprul.
„Uitați-vă la acest precedent pe care îl avem cu Ciprul care a intrat în uniunea Europeană în granițele recunoscute la nivel internațional, dar există o parte din teritoriul său care este în afara controlului autorităților legitime. Există acolo o frontieră administrativă, e o situație diferită de cea a Rep. Moldova pentru că este o insula. Dar totuși există mereu soluții posibile iar Uniunea Europeană este cunoscută ca fiind foarte creativă în găsirea de soluții specifice la situații anumite, în cooperare cu partenerii, în situația de față Rep. Moldova. Sunt sigur că acest aspect va fi abordat cu seriozitate atunci când va fi cazul”, a spus Peter Stano.|
Amintim că prezent la summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că problema legată de regiunea transnistreană a Rep. Moldova nu poate bloca parcursul european al țării.