Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Ambasadoarea R. Moldova la UE, Daniela Morari: „Procesul de integrare europeană are deja o viață, un ritm și o realitate care nu pot fi ignorate”

  • 14 Decembrie 2023 08:14
Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Ambasadoarea R. Moldova la UE, Daniela Morari: „Procesul de integrare europeană are deja o viață, un ritm și o realitate care nu pot fi ignorate”

Dacă obținem  o decizie favorabilă a Consiliului European, acum în decembrie, de a lansa negocierile de aderare, aceasta ar fi cea mai importantă, istorică și incredibilă decizie și salt în relația noastră cu Uniunea Europeană, dar și una  ireversibilă, a declarat ambasadoarea Republicii Moldova la UE, Daniela Morari, pentru corespondentul Radio Chișinău aflat la Bruxelles. Daniela Morari a afirmat că mizează pe înțelepciunea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene de a găsi un compromis care ar permite acest lucru.

Potrivit ambasadoarei Daniela Morari, odată cu recomandarea Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE și cu punerea acestui subiect pe agenda Consiliului European, procesul de integrare are deja o viață, un ritm și o realitate care nu pot fi ignorate.

Indiferent de decizia Consiliului European din 14-15 decembrie, procesele au pornit, iar susținerea politică din Uniunea Europeană va asigura un echilibru pentru a ne permite să ne mișcăm înainte, a subliniat ambasadoare RM la Bruxelles Daniela Morari.

 Este lansarea uni proces care ne va permite să intrăm la nivel tehnic și sectorial în întreaga mașinărie a negocierilor, în  special luând în considerare complexitatea anului 2024 atât și la nivelul Uniunii Europene. Înțeleg complexitatea acestei decizii și nu pot să mă pronunț sau să fac o prognoză, dar contez pe înțelepciunea liderilor statelor membre UE de a găsi un compromis care ar permite acest lucru. Cu toate  acestea, indiferent de care ar fi decizia consiliului European aș vrea să spun că recomandarea Comisiei Europene din 8 noiembrie de a lansa negocierile de aderare este una importantă și istorică. Cred că importanța aș pune-o în două dimensiuni: factorul important este că aceasta confirmă că Republica Moldova livrează rezultate și munca este recompensată și este important ca instituțiile să continue să livreze. Și al doilea mesaj al Comisiei Europene este că acest proces e real, acest proces se întâmplă. Odată cu recomandarea Comisiei Europene, odată cu punerea acestui subiect pe agenda Consiliului European, acest proces are deja o viață, un ritm și o realitate care nu poate fi ignorată. Indiferent de decizia Consiliului European din 14-15 decembrie, acest proces a pornit. Și odată cu prezentarea progresului, angajamentului din partea Republicii Moldova, la fel cu susținerea politică din Uniunea Europeană va asigura acest echilibru pentru a ne permite să ne mișcăm înainte”, a declarat Daniela Morari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău