Coreea de Sud și SUA ajung la un acord asupra finanțării prezenței militare americane

  • 08 Martie 2021 13:06
Coreea de Sud și SUA ajung la un acord asupra finanțării prezenței militare americane

Coreea de Sud și Statele Unite au ajuns la un acord asupra contribuției financiare a Seulului la prezența militară americană în țară, a anunțat Seulul luni, în prima zi a unor manevre militare anuale comune, relatează AFP, potrivit news.ro.

Relația Seulului cu Washingtonul, unite printr-o alianță militară, a fost afectată de turbulențe puternice în ultimii ani, în contextul în care fostul președinte Donald Trump acuza Coreea de Sud de faptul că nu contribuie suficient la prezența americană pe teritoriul său și cerea miliarde de dolari, notează sursa citată. 

Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud pentu a apăra țara de un eventual atac al Coreei de Nord.

Administrația Trump a cerut inițial Coreei de Sud să plătească cinci miliarde dolari pe an - de cinci ori mai mult decât precedentul acord, care a exprirat la sfârșitul lui 2019, prin care Seulul contribuia anual ci 920 de milioane de dolari.

Ministerul sud-coreean de Externe anunță că cele două părți au semnat un acord ”de principiu” - însă nu dezvăluie suma.

”Guvernul va rezolva o problemă care durează de peste un an, semnând rapid un acord”, a anunțat într-un comunicat Executivul. Acordul urmează să fie adoptat ulterior de către Parlament.

Joe Biden s-a angajat să relanseze alianțele americane, puse la grea încercare de către predecesorul său, pentru a înfrunta provocările pe care le reprezintă Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord.

Cele două părți ”vor continua acum ultimele etape necesare în vederea încheierii și semnării acordului (...), care ne va consolida Alianța și apărarea comună”, subliniază el.

Acest anunț intervine la lansarea unor manevre militare americano-sud-coreene - la scară redusă, din cauza pandemiei covid-19.

Acest al nouălea exercițiu ar putea să rovoace furia Coreei de Nord, care consideră de mult timp aceste exerciții militare drept pregătiri ale unei invazii.

”Antrenamentul anual este o simulare de comandament pe computer și are un caracter strict defensiv”, a anunțat duminică într-un comunicat Statul Major sud-coreean.

Aceste manevre sunt primele de la instalarea la putere a lui Joe Biden, în contextul în care negociei nucleare între Washington și Phenian se află într-un punct mort după eșecul summitului de la Hanoi, în Vietnam, al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu fostul președinte american Donald Trump, în februarie 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău