Coreea de Sud critică decizia lui Donald Trump de suspendare a exercițiilor militare comune

  • 13 Iunie 2018 09:53
Coreea de Sud critică decizia lui Donald Trump de suspendare a exercițiilor militare comune

Coreea de Sud a exprimat surprindere în legătură cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de oprire a exercițiilor militare comune, Administrația de la Seul cerând clarificări din partea Washingtonului, informează agenția The Associated Press, citată de Mediafax.

"În momentul de față, nu putem înțelege sensul exact și intențiile președintelui Donald Trump", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Seul.

La rândul său, Președinția Coreei de Sud a exprimat surprindere privind anunțul făcut de Donald Trump.

Următorul exercițiu militar americano-sud-coreean este programat în august. Prezența trupelor americane este considerată o garanție de securitate în Coreea de Sud.

Comandamentul trupelor americane din Coreea de Sud nu a primit încă niciun ordin privind încetarea exercițiilor militare, deși președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat acest lucru, în urma summitului pe care l-a avut cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. "Forțele americane din Coreea de Sud nu au primit niciun ordin nou privind desfășurarea exercițiilor militare", a declarat colonelul american Jennifer Lovett. "În coordonare cu partenerii din Coreea de Sud, vom continua actuala configurație militară până vom primi instrucțiuni din partea Departamentului Apărării", a precizat oficialul citat.

Președintele SUA, Donald Trump, a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulți ani, subliniind că va fi verificat de experți americani și internaționali și oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. "Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exercițiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulți bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciții militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administrația de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administrația din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău