Coreea de Sud | Buget de circa 3,5 milioane de euro pentru amenajarea traseelor de drumeție în Zona demilitarizată de la frontiera cu Nordul

  • 03 Aprilie 2019 10:10
Coreea de Sud | Buget de circa 3,5 milioane de euro pentru amenajarea traseelor de drumeție în Zona demilitarizată de la frontiera cu Nordul

Coreea de Sud a aprobat miercuri un buget de circa 3,5 milioane de euro pentru amenajarea unor trasee de drumeție în Zona demilitarizată (DMZ) care o separă de Coreea de Nord, ca parte a unui proiect de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două state vecine, aflate încă din punct de vedere tehnic în război, transmite EFE.

Un consiliu al ministerului sud-coreean al Unificării a aprobat alocarea a 4.400 milioane de woni (aproximativ 3,5 milioane euro) pentru construcția a trei trasee în interiorul DMZ, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al ministerului.

Proiectul dă curs unei înțelegeri parafate la summitul din septembrie de la Phenian dintre președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în virtutea căreia ambele țări au convenit să transforme DMZ într-o 'zonă de pace'.

În cadrul acestui acord, cele două Corei au retras fiecare câte 11 posturi de frontieră în DMZ.

În ciuda numelui său - Zona demilitarizată -, această arie de circa 250 km lungime și 4 lățime, rămâne încă una din suprafețele cele mai militarizate din lume. Se crede că în jurul acesteia ar fi încă îngropate peste un milion de mine iar în zonă se află circa 200 de posturi de pază ale ambelor țări.

Cele două Corei continuă să se afle tehnic în război, deoarece conflictul armat în care au fost angajate între 1950 și 1953 s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, și nu cu un tratat de pace.

Cele trei trasee vor fi amenajate în Paju (vest), Cheorwon (centru) și Goseong (est). Acesta din urmă va fi și primul deschis, la finalul acestei luni.

Planul prevede limitarea numărului zilnic de vizitatori (pentru impactul ecologic și a nu perturba operațiunile militare) și să profite la maxim de existența unor trasee naturale.

Totodată, vizitatorii ar urma să beneficieze de protecția soldaților sud-coreeni, lucru discutat în prezent de Ministerul Apărării cu comandamentul ONU (organism multinațional condus de SUA și însărcinat cu administrarea fâșiei sudice a DMZ), a informat agenția Yonhap.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău