Coreea de Sud are, de vineri, primul său submarin ce poate transporta rachete balistice

  • 13 August 2021 15:03
Coreea de Sud are, de vineri, primul său submarin ce poate transporta rachete balistice

Marina sud-coreeană a recepționat vineri primul său submarin capabil să transporte rachete balistice, destinat să contracareze amenințarea rachetelor submarine ale Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, potrivit AFP și Agerpres.

De mai mulți ani, Phenianul dezvoltă rachete mare-sol balistice (SLBM). În ianuarie, în cursul unei parade militare care s-a desfășurat în prezența liderului nord-coreean Kim Jong-Un, armata a prezentat patru rachete dotate cu ogive negre și albe.
 
Agenția de presă nord-coreeană KCNA relata că "puternica lor capacitate de lovire poate distruge total inamicii din afara teritoriului".
 
Cu câteva zile înainte, Kim declarase în fața Congresului partidului aflat la putere că țara a încheiat planurile unui submarin nuclear. O astfel de navă nu va fi funcțională probabil decât peste câțiva ani.
 
Un SLBM operațional ar permite Phenianului o schimbare a strategiei, cu posibilitatea de a lansa un atac surpriză în apropierea SUA sau de a efectua o lovitură chiar fără forțe terestre.
 
Coreea de Sud a organizat ceremonia intrării în serviciu a submarinului său de 3.000 de tone, cu propulsie diesel, pe care l-a conceput ea însăși, pe insula meridională Geoje, a indicat Marina sud-coreeană într-un comunicat.
 
Acest submarin, cu o lungime de 83,5 metri și 9,6 metri lățime, poate rămâne în submersie 20 de zile fără a urca la suprafață, constituind un atu pentru "a ne apăra mările, iar simpla sa existență va produce teamă" inamicului.
 
Echipat cu șase tuburi de lansare verticală a rachetelor, submarinul va fi operațional în august 2022, potrivit autorităților militare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău