Coreea de Sud ar putea începe să furnizeze ajutor militar Ucrainei, indică președintele Yoon Suk Yeol înaintea vizitei de stat din SUA
-
20 Aprilie 2023 19:59
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va vizita SUA săptămâna viitoare pentru a participa la un summit cu președintele Joe Biden, în timp ce aliații se luptă pentru a găsi modalități de a face față provocării reprezentate de arsenalul nuclear și de rachete în creștere al Coreei de Nord, a transmis joi agenția de presă sud-coreeană Yonhap, în timp ce Departamentul de Stat a indicat pentru Reuters că SUA vor continua să se coordoneze strâns cu Coreea de Sud cu privire la sprijin suplimentar pentru Ucraina, informează Agerpres.
Călătoria lui Yoon din 24-29 aprilie va fi prima vizită de stat în Statele Unite a unui lider sud-coreean din 2011 și va marca cea de-a 70-a aniversare a alianței dintre cele două țări, scrie Calea Europeană.
Este de așteptat ca cei doi lideri să discute despre răspunsuri comune pentru descurajarea Coreei de Nord, parteneriate pentru a construi lanțuri de aprovizionare mai stabile și extinderea cooperării în domeniul cipurilor, al bateriilor și al altor domenii high-tech.
„Va fi o oportunitate de a consolida în continuare poziția de apărare combinată și de a opera descurajarea extinsă între cele două țări într-un mod mai concret, aprofundând în același timp cooperarea în domeniul securității economice”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională, Kim Tae-hyo, în cadrul unei ședințe de informare.
Tensiunea a crescut în peninsula coreeană de când conservatorul Yoon a preluat mandatul în luna mai a anului trecut, înlocuind un președinte liberal care a încercat să promoveze negocierile cu Coreea de Nord.
Coreea de Nord a accelerat dezvoltarea de arme, testând săptămâna trecută prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, cel mai recent dintr-o serie de teste.
Coreea de Nord susține că are nevoie de armele sale pentru a se proteja de planurile de „schimbare de regim” ale Coreei de Sud și ale SUA, intenție negată de cele două țări.
Yoon a făcut presiuni pentru a stimula rolul Coreei de Sud în operarea așa-numitei descurajări extinse a SUA, umbrela nucleară americană care își protejează aliații.
De asemenea, Yoon și Biden se vor consulta, cel mai probabil, și cu privire la modalitățile de sprijinire a Ucrainei, pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Occidentului pentru a determina Coreea de Sud să ajute Kievul să lupte cu forțele rusești.
Coreea de Sud, un important producător de muniție de artilerie, a încercat să evite antagonizarea Rusiei, în mare parte din cauza intereselor comerciale și a influenței rusești asupra Coreei de Nord, concentrându-se în schimb pe ajutorul umanitar și financiar pentru Ucraina.
Totuși, într-un interviu acordat marți agenției Reuters, președintele sud-coreean a semnalat pentru prima dată o îndulcire a poziției sale privind armele pentru Ucraina, afirmând că guvernul său ar putea să nu mai „insiste doar pe sprijinul umanitar sau financiar” în cazul unui atac pe scară largă asupra civililor sau a unei „situații pe care comunitatea internațională nu o poate tolera”.
Într-un e-mail de răspuns către Reuters pe marginea comentariilor lui Yoon, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a indicat că „Republica Coreea (Coreea de Sud) a fost un partener ferm în apărarea dreptului Ucrainei la suveranitate teritorială împotriva agresiunii ruse din primele zile ale invaziei la scară largă”.
„Vom continua să ne coordonăm strâns cu aliatul nostru în ce privește sprijin suplimentar pentru Ucraina”, a adăugat purtătorul de cuvânt, care nu a dorit să i se facă publică identitatea.
Yoon va avea un summit și o conferință de presă comună cu Biden pe 26 aprilie și va ține un discurs în Congresul SUA pe 27 aprilie, înainte de a călători la Boston, unde va ține un discurs la Harvard Kennedy School, a mai precizat consilierul adjunct pentru securitate națională sud-coreean.