Coreea de Sud a ridicat de la sol avioane de vânătoare, după ce două aeronave de luptă ale Chinei și șapte ale Rusiei au intrat în spațiul sud-coreean de identificare aeriană

  • 20 Noiembrie 2021 16:39
Coreea de Sud a ridicat de la sol avioane de vânătoare, după ce două aeronave de luptă ale Chinei și șapte ale Rusiei au intrat în spațiul sud-coreean de identificare aeriană

Armata sud-coreeană a informat vineri că a ridicat de la sol avioane de vânătoare după ce două avioane de luptă ale Chinei și șapte ale Rusiei au intrat în spațiul sud-coreean de identificare aeriană în timpul unui antrenament de rutină, după cum a explicat Beijingul, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Avioanele chineze și ruse au pătruns în partea nord-estică a Zonei de identificare aeriene sud-coreene (KADIZ) pentru o perioadă de timp nespecificată, după care l-au părăsit, a transmis Statul Major de la Seul, precizând că aparatele nu au încălcat spațiul aerian sud-coreean.

Armata sud-coreeană a trimis avioane de luptă și de realimentare, ca măsură uzuală împotriva unei potențiale situații neprevăzute.

Potrivit Statului Major sud-coreean, armata chineză a răspuns unei interpelări precizând că avioanele sale efectuau exerciții de rutină.

„Evaluăm situația drept exerciții militare comune ale Chinei și Rusiei, dar este necesară o analiză suplimentară”, a transmis Statul Major într-un comunicat.

În ultimii ani, avioane de luptă chineze și ruse au intrat frecvent în zonă, în contextul revendicărilor concurente ale diferitelor zone de identificare aeriene (ADIZ).

Spre deosebire de spațiul aerian, ADIZ este de obicei o zonă în care statele pot cere în mod unilateral avioanelor străine să ia măsuri speciale pentru a se identifica, însă aceste zone nu sunt guvernate de niciun tratat internațional.

Moscova nu recunoaște KADIZ, în timp ce Beijingul a declarat că zona respectivă nu constituie spațiu aerian teritorial și că toate statele ar trebui să beneficieze de libertate de acțiune.

În 2019, avioane militare sud-coreene au tras sute de focuri de avertisment în direcția unor avioane rusești care intraseră în spațiul aerian sud-coreean în timpul unei misiuni comune de patrulare cu China.

Coreea de Sud și Japonia au ridicat atunci avioane de la sol pentru a intercepta patrula, acuzând Rusia și China de încălcarea spațiilor lor aeriene, însă Moscova și Beijing au negat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău