Coreea de Nord vrea să demoleze clădirile unui complex turistic construit de Seul pe Muntele Kumgang

  • 23 Octombrie 2019 10:16
Coreea de Nord vrea să demoleze clădirile unui complex turistic construit de Seul pe Muntele Kumgang

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat demolarea clădirilor unui complex turistic construit de o societate sud-coreeană, a anunțat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP și Reuters, într-un moment în care relațiile între cele două state traversează o perioadă de răcire, citat de AGERPRES.

Complexul situat în stațiunea montană Kumgang, în apropiere de frontiera dintre cele două Corei, a fost construit de Hyundai Asan, filială a grupului sud-coreean Hyundai, cu scopul de a atrage turiști în această stațiune.

Dar situația s-a schimbat brusc după ce un soldat nord-coreean a împușcat în 2008 o sud-coreeană care se rătăcise.

De atunci, Phenianul a pledat cu regularitate pentru revenirea turiștilor sud-coreeni, care reprezintă o bază de venituri pentru regim.

Sancțiunile economice adoptate împotriva Coreei de Nord pentru a constrânge țara să renunțe la programele sale balistic și nuclear au împiedicat reluarea turismului.

Kim Jong Un, care a vizitat stațiunea împreună cu soția sa Ri Sol Ju, a spus că aceste clădiri au un aspect 'mizerabil' și a afirmat că întregul complex reprezintă 'un bazar' fără 'identitate națională', potrivit KCNA.

El a ordonat distrugerea 'tuturor instalațiilor dezagreabile' pentru a 'construi, în stilul nostru, noi facilități mai moderne'.

Potrivit liderului nord-coreean, aceste 'instalații' au fost 'construite ca niște corturi temporare' și sunt 'extrem de depășite în plan arhitectural'.

Aceste declarații sună ca o severă dezavuare pentru unul dintre cele două principale proiecte intercoreene, cu complexul industrial Kaesong, închis din 2016.

Anunțul liderului de la Phenian intervine la o zi după un discurs în parlamentul de la Seul al președintelui sud-coreean, Moon Jae-în, care a subliniat beneficiile unei 'economii de pace'.

Dialogul dintre cele două țări se află în impas de la eșecul summitului de la Hanoi în februarie între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean.

Kim Jong Un a declarat că demolarea trebuie să se facă 'cu acordul' Coreei de Sud, adăugând că acest complex, 'proprietate comună a Nordului și Sudului', a fost 'o idee proastă'.

Cu toate acestea, el s-a declarat pregătit 'să-i primească pe compatrioții din Sud' pe muntele Kumgang, dar a spus că nu dorește ca Sudul să organizeze aceste vizite.

Biroul președinției sud-coreene a indicat că va 'analiza poziția Phenianului', iar un reprezentant oficial a declarat presei că încearcă 'să consulte Nordul cu privire la punctele care pot fi discutate'.

Un reprezentant al Hyundai Asan a declarat pentru AFP că este 'derutat' de această veste, având în vedere că o reluare a vizitelor în stațiunea de pe Muntele Kumgang este în curs de pregătire.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:0,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău