Coreea de Nord susține că vrea ''să participe la eforturile'' vizând interzicerea totală a testelor nucleare

  • 15 Mai 2018 19:28
Coreea de Nord susține că vrea ''să participe la eforturile'' vizând interzicerea totală a testelor nucleare

Coreea de Nord a afirmat că vrea ''să participe la eforturile'' vizând interzicerea totală a testelor nucleare, informează AFP.

'Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) va participa la eforturile (...) internaționale pentru o interzicere totală a testelor nucleare'', a declarat marți ambasadorul Han Tae Song, la Conferința ONU pentru Dezarmare de la Geneva.

În prezent, Coreea de Nord nu se află printre semnatarii Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT), negociat la Geneva între 1994 și 1996.

Tratatul, semnat de 183 de state, nu va intra în vigoare decât după semnarea și ratificarea sa de țările care dețin tehnologie nucleară și nu au făcut încă acest lucru: Coreea de Nord, China, Egipt, India, Iran, Israel, Pakistan și SUA.

În alocuțiunea sa, ambasadorul nord-coreean, care nu a menționat totuși CTBT, a subliniat voința Phenianului ''de a dezvolta relațiile intra-coreene'', ''de a dezamorsa tensiunile militare acute'' și ''de a îndepărta pericolul războiului în peninsula coreeană''.

Coreea de Nord a promis, la sfârșitul săptămânii trecute, că va dezafecta la finalul lunii poligonul său de teste nucleare de la Punggye-ri, înaintea summitului cu SUA.

Președintele american Donald Trump, care urmează să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong Un pe 12 iunie la Singapore, a salutat decizia Phenianului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău