Coreea de Nord respinge la ONU concluziile Agenției pentru Energie Atomică privind programul său nuclear

  • 12 Noiembrie 2020 08:11
Coreea de Nord respinge la ONU concluziile Agenției pentru Energie Atomică privind programul său nuclear

Coreea de Nord a respins, la Adunarea Generală a ONU, raportul anual al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pe care a acuzat-o de încălcarea dreptului internațional, numind agenția ONU o "marionetă' în mâinile occidentalilor, informează AFP, preluat de Digi24.ro

"Delegația nord-coreeană respinge categoric" acest raport, a declarat ambasadorul nord-coreean la ONU Kim Song."Lipsită de imparțialitate și obiectivitate pentru o organizație internațională, AIEA este doar un instrument politic al țărilor occidentale", a adăugat el.

"Coreea de Nord nu va avea niciodată relații cu AIEA atât timp cât îi lipsește imparțialitatea și obiectivitatea (...) și va rămâne o marionetă ce dansează pe ritmul forțelor ostile" Phenian-ului, a insistat diplomatul nord-coreean.

Anterior, directorul general al AIEA Rafael Mariano Grossi afirmase că "activitățile nucleare ale Coreei de Nord rămân un motiv de îngrijorare serioasă".

"Continuarea programului nuclear al țării este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate și este profund regretabilă. Solicit Coreei de Nord să pună în aplicare pe deplin obligațiile definite prin rezoluțiile Consiliului de Securitate", a adăugat Grossi, scrie Agerpres.

În 2003, Coreea de Nord a părăsit Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Inspectorii AIEA nu mai au voie să pătrundă pe teritoriul acestei țări devenită între-timp o putere nucleară.

În timpul întâlnirii istorice cu președintele american Donald Trump, în iunie 2018, la Singapore, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să colaboreze în vederea unei "denuclearizări completă" a peninsulei coreene. Însă, în absența unor progrese concrete, scepticismul a crescut în privința intențiilor reale ale liderului nord-coreean de acționa în sensul concretizării acestui angajament.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-11
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Thu
-0
Fri
2
Sat
5
Sun
9
Mon
5

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0309 0.1563
USD 17.3400 0.0375
RON 4.3143 0.0315
UAH 0.6166 0.0034
RUB 0.2350 0.0020
Arhivă Radio Chișinău