Coreea de Nord pare să fi repornit reactorul de la complexul nuclear Yongbyon, își exprimă îngrijorarea AIEA

  • 30 August 2021 08:55
Coreea de Nord pare să fi repornit reactorul de la complexul nuclear Yongbyon, își exprimă îngrijorarea AIEA

Coreea de Nord pare să fi repornit reactorul ce produce plutoniu din complexul nuclear Yongbyon, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceasta, informează luni AFP.

"De la începutul lui iulie, există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibile cu funcționarea reactorului", a subliniat AIEA în raportul său anual, potrivit Agerpres.

Reactorul din Yongyon ar fi fost oprit de la începutul lui decembrie 2018, precizează raportul datat de vineri.

O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de cinci megawați, ar putea însemna că Phenianul își continuă programul de dezvoltare nucleare, cu încălcarea flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de divergență din timpul summitului din 2019, de la Hanoi, dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care s-a soldat cu un eșec.

Coreea de Nord a propus atunci destructurarea unei părți din complexul Yongbyon, dar nu și a altor infrastructuri de producție nucleară, în schimbul ridicării "parțiale" a sancțiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington și de atunci negocierile dintre cele două țări se află într-un punct mort.

Regimul nord-coreean este vizat de numeroase sancțiuni internaționale pentru programele sale militare, în special nucleare, interzise și care au progresat considerabil în timpul regimului lui Kim Jong Un.

Experții AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și de atunci agenția supraveghează din străinătate activitățile Coreei de Nord.

O eventuală repornire a acestui reactor survine după o recentă informație conform căreia Phenianul utilizează de asemenea un laborator radio-chimic situat în vecinătate, pentru a separa plutoniul de combustibilul folosit, provenit de la reactor.

Indiciile privind funcționarea reactorului și laboratorului sunt "profund tulburătoare", a declarat AIEA, adăugând că aceste activități constituie "o încălcare clară" a rezoluțiilor Națiunilor Unite.

Situat la circa o sută de kilometri la nord de Phenian, complexul nuclear nord-coreean Yongbyon numără zeci de clădiri având legătură cu programul nuclear nord-coreean. Deschis în 1986, aici a fost construit primul reactor nord-coreean, singura sursă de plutoniu cunoscută în Coreea de Nord.

Însă Yongbyon nu ar fi prima instalație de îmbogățire a uraniului în această țară și închiderea ei nu ar însemna sfârșitul programului nuclear al acestei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău