Coreea de Nord | Jurnaliștii sud-coreeni vor asista la dezafectarea unui sit nuclear

  • 23 Mai 2018 08:40
Coreea de Nord | Jurnaliștii sud-coreeni vor asista la dezafectarea unui sit nuclear

Coreea de Nord a acceptat o listă de reporteri sud-coreeni care să viziteze situl de testare nucleară nord-coreean după ce în ultimele zile între cele două părți a avut loc o nouă escaladare la nivelul declarațiilor, a anunțat miercuri Ministerul Unificării de la Seul, relatează Reuters.

Coreea de Nord a invitat reprezentanți a câteva media dintr-un număr de țări să fie martori la dezafectarea sitului de testare nucleară de la Punggye-ri, gest prin care intenționează să-și respecte angajamentul de renunțare la testele nucleare. Totuși, a refuzat să primească lista cu jurnaliști din Coreea de Sud, după ce a anulat o sesiune programată de convorbiri intercoreene în semn de protest împotriva unor manevre aeriene comune SUA-Coreea de Sud.

Invitația de a asista la dezafectarea sitului de la Punggye-ri a fost percepută ca un semn că oferta neașteptată a Coreei de Nord de a pune capăt testelor sale nucleare este încă valabilă, în pofida noii perioade de nesiguranță diplomatică, comentează Reuters.

Jurnaliștii de la mass-media din alte țări au ajuns în portul nord-coreean Wonsan marți, unde așteaptă să fie conduși la situl de testare pentru eveniment, programat să aibă loc de miercuri până vineri.

Totuși, jurnaliștii sud-coreeni au revenit acasă în cursul nopții, după ce nu au reușit să obțină vize din partea Phenianului la Beijing.

Ministerul Unificării a anunțat marți seară că reporterii sud-coreeni ar putea fi transportați direct cu avionul la Wonsan, dacă Nordul va accepta acest lucru.

"Le-am dat o listă de opt reporteri de la două organe de presă și Nordul a acceptat-o", a anunțat miercuri ministerul într-un comunicat.

Ministerul nu a precizat când vor pleca ziariștii sud-coreeni spre Coreea de Nord, dar a precizat că le va organiza transportul cât de curând posibil.

Ziariștii străini invitați de Phenian au spus că autoritățile nord-coreene i-au anunțat că vremea este "prea rea pentru a călători" la situl din Punggye-ri, dar că ei cred că de fapt i-ar aștepta pe jurnaliștii sud-coreeni.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău