Coreea de Nord își va păstra expertiza în domeniul nuclear, în pofida promisiunilor făcute SUA

  • 10 August 2018 13:41
Coreea de Nord își va păstra expertiza în domeniul nuclear, în pofida promisiunilor făcute SUA

Coreea de Nord își va păstra expertiza în domeniul nuclear în pofida promisiunilor făcute SUA în favoarea denuclearizării, a declarat vineri ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho citat de o sursă media din Iran, unde efectuează o vizită, relatează AFP.

În cursul summitului din 12 iunie între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, acesta și-a reafirmat angajamentul față de o ''denuclearizare completă a Peninsulei Coreene'', o vagă declarație de intenție, fără precizarea vreunui calendar sau unor modalități, departe de denuclearizarea 'completă, verificabilă și ireversibilă' pe care o cereau SUA.

În pofida acestui angajament, ''vom păstra expertiza noastră nucleară pentru că știm că americanii nu vor renunța la ostilitatea față de noi'', a subliniat ministrul de externe nord-coreean, citat de agenția de știri Mehri.

Ministrul nord-coreean a sosit la Teheran marți, în aceeași zi cu restabilirea sancțiunilor SUA împotriva Iranului. El s-a întâlnit cu lideri iranieni de rang înalt, printre care președintele Hassan Rouhani și omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

'Este dificil de tratat cu americanii', a declarat Ri Yong Ho într-o întâlnire cu președintele parlamentului iranian, Ali Larijani. El a spus că ' principalul obiectiv' al țării sale este denuclearizarea întregii Peninsule Coreene. Pentru aceasta, 'este necesar ca americanii să-și respecte angajamentele, dar ei refuză să o facă', a declarat ministrul nord-coreean, citat de Mehr.

'Americanii spun cuvinte frumoase atunci când negociază și promit un viitor strălucitor, dar nu își pun în aplicare angajamentele atunci când vine vorba de a trece la fapte', a declarat, la rândul său, Ali Larijani.

Statele Unite au reintrodus, marți, sancțiuni economice dure împotriva Iranului, în urma retragerii lor unilaterale în luna mai din acordul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Teheran și marile puteri.

Aceste sancțiuni includ blocarea tranzacțiilor financiare și a importurilor de materii prime, precum și măsuri penalizatoare la achizițiile din sectorul auto.

În noiembrie, va intra în vigoare o nouă serie de sancțiuni și va viza sectorul petrolier, vital pentru Iran, precum și tranzacțiile financiare și transportul.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău