Coreea de Nord își modifică din nou Constituția pentru a consolida regimul Kim Jong Un

  • 29 August 2019 17:56
Coreea de Nord își modifică din nou Constituția pentru a consolida regimul Kim Jong Un

Parlamentul Coreei de Nord a aprobat noi modificări ale Constituției, pentru a consolida rolul liderului Kim Jong Un, anunță joi presa de stat de la Phenian, preluată de Reuters. În iulie, o nouă constituție nord-coreeană îl desemnase oficial pe Kim drept șef al statului și comandant suprem al forțelor armate, reamintește agenția, citat de Agerpres.

Potrivit Reuters, unii analiști consideră că oficializarea atribuțiunilor lui Kim pregătește terenul pentru un acord de pace cu Statele Unite, în vederea normalizării relațiilor și a încheierii stării de război, formal încă în vigoare după armistițiul care a pus capăt războiului din 1950-1953.

Statutul legal al lui Kim ca "reprezentant al statului nostru a fost consolidat și mai mult, pentru a asigura ferm conducerea de neclintit a Liderului Suprem privind toate problemele de stat", a declarat Choe Ryong Hae, președintele prezidiului Adunării Supreme a Poporului (parlamentul nord-coreean), citat de KCNA.

Istoric, rolul nominal de șef al statului îi revenea președintelui prezidiului.

Conform noii Constituții, Kim - în calitate de președinte al Comisiei pentru Afacerile Statului, organ înființat în 2016 - este reprezentantul suprem al poporului coreean, adică șef al statului și comandant suprem; constituția anterioară îl desemna drept "lider suprem" și comandant al "tuturor forțelor militare". Amendamentele de joi par să confirme că sistemul legislativ nord-coreean îl va recunoaște pe viitor pe Kim Jong Un ca șef de stat.

Noua lege fundamentală îi permite lui Kim să promulge ordonanțe legislative, decrete și decizii importante, precum și să numească și să revoce reprezentanții diplomatici ai Coreei de Nord în străinătate, arată KCNA.

"Cu acest amendament, Kim Jong Un restabilește sistemul cu șef de stat al bunicului său" Kim Ir Sen; "el a devenit de facto șef al statului", apreciază cercetătorul Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Kim conducea deja Coreea de Nord în toate privințele, iar modificarea titulaturii sale nu va aduce schimbări practice semnificative, afirmă Reuters. Seria de amendamente la Constituție este însă fără precedent, menționează Rachel Minyoung Lee, analistă a site-ului NK News, specializat în monitorizarea Coreei de Nord. Ea consideră că liderul de la Phenian, succesor al bunicului și tatălui său, este cel mai puternic din istoria statului nord-coreean.

În privința renunțării la programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Statele Unite nu au reușit să obțină progrese importante după trei întâlniri ale președintelui Donald Trump cu Kim Jong Un. Trump a declarat că la ultima discuție cu Kim acesta a fost de acord cu continuarea dialogului la nivel de lucru, însă - menționează Reuters - nici acest demers nu s-a concretizat. Nord-coreenii au efectuat între timp mai multe teste cu rachete și au acuzat Washingtonul că nu își respectă un presupus angajament de a nu mai desfășura manevre militare comune cu Coreea de Sud. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău