Coreea de Nord folosește pandemia pentru a restrânge și mai mult drepturile omului (expert ONU)

  • 04 Martie 2021 09:13
Coreea de Nord folosește pandemia pentru a restrânge și mai mult drepturile omului (expert ONU)

Încălcările drepturilor omului și foametea s-au agravat și mai mult în Coreea de Nord din cauza măsurilor radicale instituite pentru a contracara pandemia, a declarat miercuri un expert al Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează AFP, preluat de Agerpres.

Coreea de Nord, stat totalitar decuplat de restul lumii și care nu a confirmat oficial niciun singur caz de COVID-19 pe teritoriul său, și-a închis frontierele, a blocat orașe întregi și a luat o serie de alte măsuri împotriva epidemiei.

În noul său raport, Tomas Ojea Quintana, raportor special al Națiunilor Unite asupra situației privind drepturile omului în Coreea de Nord, atenționează că "măsurile radicale de carantină" par să exacerbeze "încălcările obișnuite ale drepturilor omului".

Numărul de persoane care reușesc să fugă din Coreea de Nord s-a prăbușit anul trecut, cu doar 229 de evadați în Coreea de Sud, comparativ cu cei 1.047 în 2019, potrivit raportului.

Raportorul ONU prezintă informații neconfirmate conform cărora Coreea de Nord a pus în aplicare o zonă-tampon de un kilometru de-a lungul frontierelor sale, unde forțele de securitate pot împușca pe oricine încearcă să treacă.

Mai multe persoane au fost executate pentru încălcarea măsurilor anti-pandemie, inclusiv pentru comerț ilicit cu China, informează Quintana, expert independent ce nu se exprimă în numele ONU.

Raportul său insistă asupra prăbușirii activității comerciale și "profundei depresiuni economice" provocate de restricții, într-o țară care este deja subiectul insecurității alimentare.

Sute de mii de persoane au murit de foame în Coreea de Nord de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1990, perioadă denumită "Marșul anevoios" în această țară. Înainte de pandemie, peste 45% din populația nord-coreeană era considerată subnutrită, amintește raportul.

Impactul restricțiilor anti-coronavirus asupra schimburilor comerciale cu China, care au scăzut cu 80% în 2020, limitarea activităților comerciale, sancțiunile internaționale și pagubele cauzate anul trecut în agricultură de cicloane și inundații riscă să provoace "o gravă criză alimentară", subliniază documentul.

"Au fost semnalate decese cauzate de foame, precum și o creștere a numărului de copii și de persoane în vârstă nevoite să cerșească pentru că familiile lor nu mai pot avea grijă de ei", indică aceeași sursă.

În paralel, operațiunile umanitare au fost practic toate întrerupte.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Coreea de Nord a efectuat 13.259 de teste anti-COVID-19 la sfârșitul lui 2020, toate cu rezultat negativ. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău