Coreea de Nord avansează cu extinderea unor facilități-cheie de la principalul său sit nuclear (AIEA)

  • 06 Iunie 2022 14:39
Coreea de Nord avansează cu extinderea unor facilități-cheie de la principalul său sit nuclear (AIEA)

Coreea de Nord avansează cu lucrările de construcție pentru extinderea unor facilități-cheie de la principalul său sit nuclear, Yongbyon, a afirmat luni directorul general al Agenției internaționale pentru energia atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmite Reuters. Acesta a atenționat totodată că Phenianul ar putea pregăti un nou test nuclear.

"A fost instalat acoperișul unei clădiri-anexă a Facilității pentru îmbogățirea (materialului nuclear) prin centrifugare, astfel că anexa este aproape finalizată pe exterior. În apropiere de reactorul cu apă ușoară am observat că noua clădire a cărei construcție a început în aprilie 2021 a fost finalizată și au început lucrări de construcție la două clădiri adiacente", a notat Grossi într-o declarație în cadrul reuniunii trimestriale de vară a Consiliului guvernatorilor AIEA, transmite Agerpres.

Viitorul acestui complex nuclear, unde funcționează un reactor nuclear de cinci megawați, a fost unul dintre punctele de divergență din timpul summitului din 2019, de la Hanoi, dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care s-a soldat cu un eșec. Coreea de Nord a propus atunci destructurarea unei părți din complexul Yongbyon, dar nu și a altor infrastructuri de producție nucleară, în schimbul ridicării "parțiale" a sancțiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington și de atunci negocierile dintre cele două țări se află într-un punct mort.

Directorul general al AIEA a avertizat totodată că experții agenției au observat în Coreea de Nord activități ce indică posibile pregătiri pentru un nou test nuclear.

"Am observat indicii privind redeschiderea unuia din punctele de acces la situl de teste nucleare de la Punggye-ri, posibil ca pregătire pentru un test nuclear", a afirmat Grossi, citat de EFE.

Coreea de Nord a efectuat până în prezent șase teste nucleare, primul în 2006 și cel mai recent în 2017.

Regimul nord-coreean este vizat de numeroase sancțiuni internaționale pentru programele sale militare, în special nucleare, interzise și care au progresat considerabil în timpul regimului lui Kim Jong Un.

Experții AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și de atunci agenția supraveghează din străinătate activitățile Coreei de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău