Coreea de Nord anunță obținerea unei „puteri invincibile” în ajunul unei aniversări militare importante

  • 24 Aprilie 2022 13:56
Coreea de Nord anunță obținerea unei „puteri invincibile” în ajunul unei aniversări militare importante

Presa de stat din Coreea de Nord a publicat duminică articole elogioase despre cum țara a căpătat sub conducerea lui Kim Jong Un „o putere invincibilă, pe care lumea nu poate să o ignore și nici să o atingă”, aparent o referire la puterea nucleară, în contextul în care Phenianul se pregătește de o paradă militară, scrie Reuters.

Luni va fi marcată aniversarea a 90 de ani de la înființarea Armatei Revoluționare a Poporului Coreean, iar experții internaționali se așteaptă ca Phenianul să desfășoare o paradă militară de proporții și, posibil, să organizeze și alte prezentări de armament, notează DIGI24.

Coreea de Nord a condus un șir fără precedent de teste cu rachete balistice în acest an, iar oficialii amerciani și sud-coreeni afirmă că există semnale că ar puta fi reluate teste cu arme nucleare pentru prima dată după 2017.

Un articol al agenției de presă de stat KCNA, publicat duminică, prezintă istoricul realizărilor militare ale Coreei de Nord, de la luptele împotriva Statelor Unite în Războiul Coreean (1950-1953) și alte confruntări mai mici pe perioada Războiului Rece, până la bombardarea în 2010 a insulei sud-coreene Yeonpyeong, unde au fost lovite obiective militare și civile.

Armata nord-coreeană este echipată cu capacități ofensive și defensive care pot „face față oricărui război modern”, scrie KCNA.

Agenți laudă „ideologia militară de geniu, comanda militară excepțională, curajul și îndrăzneala nemaiîntâlnite” ale lui Kim Jong Un, dar și felul lui de a conduce țara, care a dus la obținerea „puterii invincibile”.

Coreea de Sud a detectat sâmbătă noapte semne că Phenianul se pregătește de o paradă militară de proporții, scrie agenția sud-coreeană Yonhap, citând surse guvernamentale anonime.

La paradă ar putea defila 20.000 de militari și, de asemenea, ar putea fi prezentate ultimele arme ale Coreei de Nord, inclusiv racheta balistică intercontinentală Hwasong-17 (rachetă hipersonică) și rachete care pot fi lansate din submarin, potrivit sursei citate de Yonhap.

În ultimele săptămâni, imagini din satelit au surprins mii de soldați nord-coreeni repetând defilări pe un teren de antrenament în Phenian, potrivit unor site-uri de știri care monitorizeză Coreea de Nord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău