Coreea de Nord a testat un ''dispozitiv de detonare nucleară'', în pregătirea unui test nuclear iminent, anunță Seulul

  • 25 Mai 2022 18:50
Coreea de Nord a testat un ''dispozitiv de detonare nucleară'', în pregătirea unui test nuclear iminent, anunță Seulul

Coreea de Nord a testat un "dispozitiv de detonare nucleară", a declarat miercuri un înalt responsabil al Președinției sud-coreene, adăugând că un test nuclear ar putea fi iminent, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Teste ale unui dispozitiv de detonare nucleară în pregătirea unui al șaptelea test nuclear sunt acum detectate", a anunțat Kim Tae-hyo, prim director-adjunct al Biroului Securității Naționale al Coreei de Sud.

Aceste experiențe sunt întreprinse departe de principalul sit de teste nucleare al Coreei de Nord, supravegheat cu atenție de Seul, a adăugat el.

"Autoritățile nord-coreene sunt pe punctul de a atinge faza finală a pregătirii pentru un test nuclear de amploarea și calitatea dorite", a spus Kim Tae-hyo în fața unor jurnaliști. "Posibilitatea unui test nuclear iminent într-o zi sau două este scăzută, însă după aceasta există în mod cert o posibilitate", a precizat el.

Coreea de Nord este în prezent lovită puternic de un val ucigaș de COVID-19, însă noi imagini prin satelit arată că Phenianul a reluat construcția unui reactor nuclear, multă vreme suspendată.

Seulul și Washingtonul au avertizat de mai multe săptămâni că Phenianul ar putea efectua un al șaptelea test nuclear, care ar fi primul din 2017 încoace.

Miercuri, Coreea de Nord a testat trei rachete, printre care posibil cea mai mare rachetă balistică a sa intercontinentală (ICBM), Hwasong-17, cu numai câteva zile după plecarea președintelui american Joe Biden din Coreea de Sud, duminică.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a intensificat recent programul de modernizare militară, efectuând de la începutul anului aproape 20 de teste de armament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău