Coreea de Nord a raportat un focar al unei boli intestinale neidentificate

  • 16 Iunie 2022 13:21
Coreea de Nord a raportat un focar al unei boli intestinale neidentificate

Coreea de Nord a raportat joi izbucnirea unui focar al unei boli intestinale neidentificate într-o regiune agricolă, o presiune suplimentară asupra acestui stat izolat, care se confruntă cu o penurie alimentară cronică și cu un val de infectări COVID-19, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Liderul Kim Jong Un a trimis miercuri medicamente în orașul-port Haeju din vestul țării pentru a veni în sprijinul pacienților care suferă din cauza acestei ''epidemii acute enterice'', a precizat agenția de știri KCNA fără să precizeze numărul persoanelor afectate sau să identifice boala.

Termenul enteric se referă la tractul gastrointestinal.

''(Kim) a subliniat nevoia de a controla epidemia cât de curând posibil adoptând măsuri adecvate pentru a carantina cazurile suspecte astfel încât să-i limiteze complet transmiterea și de a confirma cazurile prin examinare epidemiologică și teste științifice'', a spus KCNA.

Un oficial din cadrul Ministerului Reunificării din Coreea de Sud care se ocupă de afacerile inter-coreene a spus că guvernul monitorizează focarul, care ar putea fi de holeră sau febră tifoidă.

Focarul epidemic a apărut când deja Coreea de Nord se confruntă cu un prim val de infectări cu COVID-19. Statul a declarat stare de urgență luna trecută pe fundalul temerilor legate de lipsa vaccinurilor și a produselor medicale.

Agenția de spionaj din Coreea de Sud a informat anterior legislatorii că boli care se răspândesc pe calea apei, cum ar fi febra tifoidă, erau deja larg răspândite în Coreea de Nord înainte de anunțarea epidemiei de coronavirus.

''Bolile intestinale cum ar fi febra tifoidă și shigeloza nu sunt deosebit de noi în Coreea de Nord, dar ce este cu adevărat problematic este apariția acestora într-un moment când țara se luptă deja cu COVID-19'', a spus profesorul Shin Young-jeon, de la Facultate de Medicină a Universității Hanyang din Seul.

Coreea de Sud este dispusă să colaboreze cu cea de Nord pentru a stăvili epidemia, dar autoritățile de la Phenian nu au răspuns la niciuna dintre ofertele de dialog, inclusiv o propunere anterioară a Seulului de a oferi vaccinuri anti-COVID-19, a spus un alt oficial din cadrul Ministerului Reunificării.

Provincia South Hwanghae, unde este localizat Haeju, este cea mai importantă regiune agricolă din Coreea de Nord, ceea ce stârnește temeri referitoare la un posibil impact asupra penuriei alimentare care afectează țara.

Deși posibilitatea răspândirii infecției prin recolte pare redusă, autoritățile vor dezinfecta sursele de apă întrucât există probabilitatea ca boala să se transmită pe calea apei, a spus Eom Joong-sik, un expert în boli infecțioase din cadrul Gil Medical Center al Universității Gachon.

Phenianul a anunțat zilnic numărul pacienților cu febră fără să specifice că au COVID-19, cel mai probabil din cauza unei lipse a kiturilor pentru testare. Experții suspectează totodată subraportarea numărului pacienților în presa controlată de stat.

Coreea de Nord a raportat joi alte 26.010 de persoane care prezintă simptome de febră, numărul total al pacienților ''cu febră'' înregistrat pe teritoriul țării de la sfârșitul lui aprilie ajungând la aproape 4,56 milioane. Bilanțul deceselor asociate focarului este de 73.

Deși Coreea de Nord a anunțat că epidemia de COVID-19 pare să se diminueze, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus sub semnul întrebării declarațiile Phenianului făcute la începutul acestei luni, susținând că de fapt situația se înrăutățește. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău