Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice spre Japonia în ultimele două săptămâni

  • 09 Octombrie 2022 11:00
Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice spre Japonia în ultimele două săptămâni

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice spre apele din largul coastei sale estice, au anunțat duminică dimineață (ora locală) guvernele din regiune, o serie de exerciții care au alarmat atât Washingtonul, cât și Tokyo, scrie Reuters. Este al șaptelea test ale armatei nord-coreene în ultimele două săptămâni.

Ambele rachete au atins o altitudine de 100 de kilometri și au acoperit o rază de acțiune de 350 de kilometri, a declarat jurnaliștilor ministrul nipon al apărării, Toshiro Ino. Prima a fost lansată în jurul orelor 01:47, (sâmbătă, 16.47 GMT), iar a două aproximativ șase minute mai târziu. Citând guvernul de la Tokyo, agenția japoneză Kyodo a raportat că ambele rachete au fost lansate în direcția Mării Japoniei și par să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, transmite digi24.ro.

Potrivit pazei de coastă a țării, nicio o navă japoneză nu a fost avariată, a informat postul de televiziune nipon NHK. Lansarea a avut loc la câteva ore după ce forțele sud-coreene și americane au încheiat manevre navale comune care au inclus portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan.

Administrația Națională de Dezvoltare Aerospațială a Coreei de Nord a justificat sâmbătă lansările de rachete ca fiind o măsură de autoapărare împotriva Statelor Unite. Acestea nu ar reprezenta o amenințare pentru vecinii imediați din regiune, se arată într-o declarație publicată de agenția de știri nord-coreeană de stat KCNA.

Marțea trecută, Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază medie de acțiune deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani, atrăgând noi condamnări internaționale, mai scrie DPA, citată de Agerprea. Rezoluțiile ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice cu orice rază de acțiune, care, în funcție de model, pot transporta și un focos nuclear.




Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău