Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică „neidentificată'', anunță armata sud-coreeană

  • 28 Octombrie 2022 08:50
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică „neidentificată'', anunță armata sud-coreeană

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică ''neidentificată'', a anunțat astăzi 28 octombrie, armata sud-coreeană, pe fondul temerilor privind un nou test nuclear al Phenianului, informează AFP.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată" spre Marea Japoniei, a anunțat Statul Major interarme sud-coreean (JCS), fără a oferi alte detalii.

Acest tir intervine la puțin timp după o întrevedere între miniștrii-adjuncți ai afacerilor externe american, nipon și sud-coreean, care s-au angajat să-și întărească operațiunile de descurajare în regiune.

„Am convenit să ne întărim cooperarea (...) pentru ca Phenianul să pună imediat capăt imediat activităților sale ilegale și să reia negocierile pentru denuclearizare", a declarat în timpul acestei întrevederi sud-coreeanul Cho Hyun-dong. "Cele trei țări au convenit asupra necesități unui răspuns de o forță fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va întreprinde al șaptelea său test nuclear", a declarat el pentru presă.

Coreea de Sud și SUA au avertizat de mai multe ori că Phenianul ar putea fi pe punctul de a realiza un nou test nuclear, pentru prima dată după 2017, după o serie de tiruri cu rachete balistice în ultimele săptămâni.

O rachetă a survolat Japonia luna trecută, iar Coreea de Nord a afirmat apoi că a efectuat exerciții nucleare tactice, transmite Agerpres.

„Toate aceste comportamente sunt periculoase și profund destabilizatoare", a avertizat secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman, îndemnând Coreea de Nord "să se abțină de la noi provocări".

Marți, Coreea de Nord a întreprins circa 240 de tiruri, potrivit JCS, care a calificat acest gest drept "încălcare manifestă" a acordului din 2018, potrivit agenției Yonhap. Acest acord a stabilit "o zonă maritimă tampon" menită să prevină tensiunile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău