Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate

  • 29 Noiembrie 2019 08:59
Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate

Coreea de Nord a tras joi "două proiectile neidentificate", a anunțat armata sud-coreeană, într-un moment în care negocierile privind programul nuclear dintre Phenian și Washington se află în impas, relatează AFP.

Două proiectile au fost lansate în direcția est din provincia Hamgyong de Sud și s-au prăbușit în Marea Japoniei, a precizat statul-major sud-coreean într-un comunicat.

Tirul a fost efectuat la orele 16.59 (07.59 GMT), joi, ziua în care americanii sărbătoreau Ziua Recunoștinței (Thanksgiving).

Având "cunoștință despre informații legate de lansarea unei rachete nord-coreene", Washingtonul a lansat un apel Phenianului "să evite provocările, să își respecte obligațiile care decurg din rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și să reia negocierile susținute și substanțiale îndeplinindu-și datoria pentru a se ajunge la o denuclearizare completă", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Tirul a avut loc în ajunul celei de-a doua aniversări a primului tir cu o rachetă balistică, Hwasong-15, capabilă, potrivit experților, să lovească întreg teritoriul continental american.

"Tirurile repetate de rachete balistice din Coreea de Nord reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru țara noastră, dar și pentru comunitatea internațională", a declarat presei prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Ultima serie de tiruri efectuate de Phenian a avut loc la 31 octombrie, când au fost lansate două rachete cu ajutorul unui "lansator supermasiv", rachetele căzând în apele mării între Coreea de Nord și Japonia.

Tirul de joi ar fi similar celui de luna trecută, potrivit statului-major sud-coreean, care a făcut cunoscut că proiectilele au parcurs 380 de kilometri, atingând o altitudine maximă de 97 de kilometri.

În baza rezoluțiilor ONU, Phenianul nu are dreptul să efectueze tiruri cu rachete balistice, notează AFP, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău