Coreea de Nord a continuat dezvoltarea arsenalului nuclear și de rachete, arată un raport al ONU

  • 06 Februarie 2022 12:27
Coreea de Nord a continuat dezvoltarea arsenalului nuclear și de rachete, arată un raport al ONU

Coreea de Nord a continuat în ultimul an să-și dezvolte arsenalul nuclear și capacitățile de rachete, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Phenianului, se arată într-un raport confidențial al ONU la care AFP a avut acces.

"Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri pentru guvernul Coreei de Nord", notează acest document anual care a fost înmânat recent celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, scrie digi24.ro.

"Volumul importurilor ilicite de petrol rafinat a crescut considerabil în ultimul an, dar la un nivel inferior celui din anii precedenți", mai arată raportul realizat de experții ONU însărcinați cu controlul embargoului asupra armelor și sancțiunilor economice internaționale impuse Coreei de Nord.

În ceea ce privește armamentul nord-coreean pe care comunitatea internațională încearcă să îl limiteze, Phenianul "a continuat să mențină și să dezvolte programele sale nucleare și de rachete balistice, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate", subliniază experții.

 

"Deși nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete intercontinentale, Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte capacitatea de producere a materialului nuclear fisionabil", adaugă ei.

În ultimul an, Phenianul "a demonstrat capacități sporite de desfășurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) și o reziliență îmbunătățită a forțelor sale dotate cu rachete", se mai arată în raport.

"Întreținerea și dezvoltarea infrastructurii nucleare și de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat", iar țara "a continuat să caute echipamente, tehnologie și know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice și cercetare științifică comună", potrivit raportului.

Experții au observat o oprire a importurilor de bunuri de lux de către liderii nord-coreeni

Experții declară că au observat și o oprire a importurilor de către liderii nord-coreeni de bunuri de lux, în special de mașini de ultimă generație, așa cum a fost denunțat în anii precedenți.

Coreea de Nord este supusă unor sancțiuni internaționale din 2006 care au fost înăsprite semnificativ de trei ori în 2017 în timpul mandatului președintelui american Donald Trump.

Măsurile luate în acel an în unanimitate de Consiliul de Securitate pentru a obliga Phenianul să-și întrerupă programele de arme nucleare și balistice afectează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord și exporturile acesteia de cărbune, fier, textile și produse de pescuit, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Din 2017, Consiliul de Securitate nu a mai ajuns niciodată la un consens cu privire la dosarul nord-coreean, așa cum a demonstrat din nou o ședință cu ușile închise de vineri a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington pentru a condamna ultimele teste nord-coreene de rachete.

Pentru a ieși din impas, China și Rusia au propus o relaxare a sancțiunilor în scopuri umanitare, ceea ce occidentalii au refuzat. Moscova și Beijingul ar urma să-și pledeze din nou cauza luni cu prilejul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind efectele nefaste ale sancțiunilor, organizată de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău