Coreea de Nord: ONU a deschis un nou birou la Seul

  • 23 Iunie 2015 16:09
Coreea de Nord: ONU a deschis un nou birou la Seul

ONU a deschis marți, 23 iunie, un nou birou la Seul pentru a monitoriza situația drepturilor omului în Coreea de Nord

Aceasta se întâmplă la un an după ce ONU a publicat un raport privind încălcările 'fără precedent în lumea contemporană' comise în acest domeniu de Phenian, transmite AFP.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii în prezența Înaltului Comisar al Națiunilor Unite însărcinat cu acest dosar, Zeid Raad Al-Hussein, și a ministrului sud-coreean de externe Yun Byung-Se.

Phenianul a amenințat de numeroase ori Seulul cu o ''pedeapsă nemiloasă'' în cazul deschiderii acestui birou.

'La mai puțin de 80 de km de aici, există o altă lume marcată de privațiuni extreme', a spus Hussein, într-un discurs citat de agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

'Zeci de mii de coreeni au scăpat de această realitate și, prin mijloace periculoase, au găsit o nouă viață' în Coreea de Sud, a spus el. 'Însă milioane sunt în continuare ținuți captivi de un sistem totalitar care nu doar că îi privează de libertate, dar și de lucrurile necesare pentru simpla supraviețuire', a adăugat Hussein.

ONU a propus deschiderea acestui birou după publicarea în februarie 2014 a unui raport de anchetă care compara crimele Phenianului cu cele comise de naziști, apartheid și Khmerii Roșii.

Sute de mii de deținuți politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani, potrivit anchetatorilor ONU. Pe baza acestui raport, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca Phenianul să fie adus în fața Curții Penale Internaționale de la Haga.

Coreea de Nord a respins cu fermitate conținutul raportului, susținând că este o ficțiune inventată de SUA și aliații lor.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a invocat deschiderea Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru a anunța boicotarea viitoarelor Jocuri Universitare Internaționale care urmează să aibă loc în iulie la Gwangju (Coreea de Sud). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău