Copyright acuză AGEPI că promovează un proiect care ar încalcă drepturile autorilor

  • 25 Iunie 2019 16:12
Copyright acuză AGEPI că promovează un proiect care ar  încalcă drepturile autorilor

Asociația Națională „Copyright” – organizație de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe din Republica Moldova – atenționează asupra faptului că directoarea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, intenționează să readucă în discuție un proiect de lege, promovat și anterior, care încalcă grav drepturile autorilor.

Într-o conferință de presă la IPN, mai mulți titulari de drepturi au anunțat că AGEPI insistă, printre altele, pe reducerea de 3% la 0,3% a remunerației compensatorii obținute de către titularii de drepturi de la agenții economici care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate pentru reproducerea operelor publicate legal.

Compozitorul Leon Șirbu a spus că directoarea AGEPI are intenții distructive față de autori și favorizează businessul personal. Va avea de suferit și bugetul de stat, deoarece titularii de drepturi plătesc impozite din volumul remunerației obținute, menționează compozitorul.

Fizicianul Eugeniu Turuta, autor al unor lucrări în domeniul științei, a spus că una dintre funcțiile de bază ale AGEPI este protecția drepturilor de autor, iar gestul de readucere în discuție a acestei inițiative demonstrează contrariul. „În proiectul de lege care a fost promovat cu insistență anul trecut prin Guvern și a ajuns și în Parlament au fost propuse niște modificări, niște schimbări care, dacă ar fi fost acceptate și adoptate de Parlament, ar fi creat un dezastru, ar fi creat din Republica Moldova un rai al pirateriei”, a spus Eugeniu Turuta.

Compozitorul Oleg Baraliuc susține că Lilia Bolocan trebuie demisă întrucât, nu o dată, în spațiul public s-a vorbit despre acțiunile ilegale ale acesteia. Compozitorul a mai spus că AGEPI intervine cu controale în activitatea autorilor de fiecare dată când aceștia se expun asupra neconformităților pe care le admite conducerea instituției.

Compozitorul Anton Rogoza a confirmat că, de la începutul anului, AGEPI l-a supus deja la trei controale. În niciun caz nu a înțeles care a fost motivul acestor verificări. 

Autori, interpreți și alți titulari de drepturi, care reprezintă Asociația Națională „Copyright”, susțin că sunt „captivi ai cercului vicios al corupției”. Aceștia îi cer premierului Maia Sandu să o demită pe Lilia Bolocan din funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău